TÜZELŐÁLLÁS

Olimpiai bajnok edzőt kaptak a magyar hokisok

Lisa Haley Szocsiban olimpiai aranyérmet ünnepelhetett a kanadai női hokisokkal.
  • Szerző: Ripost

Rutinos szakembert, a kanadai Lisa Haleyt nevezték ki a magyar női jégkorong-válogatott szövetségi kapitányának. Haley korábban a kanadai női válogatott szakmai stábjában dolgozott, 2014-ben olimpiai aranyérmet nyertek Szocsiban.

A kanadai edző jövő héten érkezik Magyarországra, így már ő fogja irányítani a női csapat szezonbeli első edzőtáborát a Tüskesátorban.

„Független szövetségi kapitányt kerestünk, és a kanadai szövetségen keresztül jutottunk el Lisa Haley-hez. Az életrajza önmagáért beszél. A lehető legjobb felkészülést szeretnénk megadni a lányoknak a világbajnokság és az olimpiai selejtező előtt. Biztos vagyok abban, hogy képes lesz úgy fejleszteni a játékosokat és úgy felkészíteni a csapatot, hogy az kihozza magából a maximumot” – mondta az új kapitányról Vas Márton, a Magyar Jégkorong Szövetség általános igazgatója.

Lisa Haley 14 évig, 1997-től 2011-ig dolgozott a kanadai Saint Mary’s Egyetem csapatánál. Konferenciáját négyszer (1998, 2003, 2004, 2010) nyerte meg az együttes a bajnokságban. Kétszer választották a konferencia legjobb edzőjének, egyszer, 2003-ban pedig az egész egyetemi bajnokságban ő kapta ezt az elismerést. 2011 óta egy másik egyetemi együttest irányított, a Ryersont, amellyel szintén többször rájátszásba került.

Több idényben is dolgozott a kanadai női felnőtt válogatott mellett másodedzőként. A legnagyobb sikerét 2014-ben érte el, Szocsiban olimpiai aranyérmet ünnepelhetett a juharlevelesekkel. 2012-ben a világbajnok, 2008-ban, 2011-ben és 2013-ban a második helyezett kanadai csapat stábjának a tagja volt.

Az utánpótlás-nevelésben is fontos szerepet vállalt, a kanadai U18-as csapat másodedzőjeként 2010-ben világbajnoki címet szerzett, majd szövetségi kapitányként 2016-ban ezüstérmes lett. Az új kapitány első nyilatkozatában elmondta, nagyon várja már a magyarországi munkát:

„Ismerem a magyar női jégkorong közelmúltbeli sikereit, és inspirál a lehetőség, hogy hozzátegyem ehhez a magamét. Energikusan vágok bele a munkába, mert látom, hogy a csapat és a körülötte dolgozók mennyire elhivatottak, milyen keményen dolgoznak. Csapatsportról beszélünk, éppen ilyen emberekre van szükségünk. A szövetség jól döntött, amikor az utánpótlástól kezdve építette fel a programot. Először az U18-as csapat lett erős, és a fejlődésnek köszönhetően a játékosok együtt nőttek bele a felnőtt válogatottba. Az eddigi eredmények erős alapot jelentenek, amelyek biztosíthatják a hosszú távú sikert, még nagyobb dolgokat lehet erre építeni. Az a célom, hogy többet érjünk el, mint eddig. Most, hogy feljutott a válogatott az elitbe, ott is akarunk maradni. Mivel kanadai vagyok, ráadásul Új-Skóciából származom, különösen büszkén képviselem majd Magyarországot a halifaxi és trurói világbajnokságon 2021 tavaszán. Készen fogunk állni.”

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?