OLDALVONAL

VIP-páholy helyett munka: ezt tette Kovács Kálmán a stadionavatón

Önkéntesként dolgozott a hajdani sztár. Egykor a Népstadionban szerzett góljai után ünnepeltük, most a lelátón segített az új Puskás Arénába érkező szurkolóknak.
  • Szerző: vav

A válogatott egykori sztárjaként Kovács Kálmán is kapott ugyan tiszteletjegyet, sőt a közönség meg is ünnepelte őt többedmagával az Uruguay elleni avatómérkőzés előtt, de a VIP-vendégeknek dukáló kényelem helyett a munkát választotta a Puskás Aréna nyitómeccsén. A hajdani válogatott gólzsák önkéntesként dolgozott a lelátón.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Kovács Kálmán (zöld egyenkabátban) mellett hajdani kispesti csapattársai, Illés Béla és Pisont István a pályán
Fotó: honvedfc.hu

Mintegy háromszáz önkéntes segítette a szurkolókat a Magyarország-Uruguay (1-2) mérkőzésen az új Puskás Aréna környékén és a szektorok bejáratainál. Köztük volt Kovács Kálmán is, aki 1985-től egy évtizeden át 56 meccsen 19 gólt szerzett a nemzeti csapatban.

„Tetszett, hogy ezúttal nem a volt válogatott voltam, hanem egy önkéntes. A kétszáz-huszonötös szektorban voltam, ott volt egy korábbi diákom a kistarcsai iskolából, és kettő, akik a mostani suliban járnak hozzám fociszakkörre. Na, ez volt az igazi öröm: őket látni!”

– árulta el a -nak az évek óta testnevelő-tanárként dolgozó hajdani kiváló csatár, aki egyik fiával, Viktorral együtt vett részt önkéntesként a találkozón.

Kovács Kálmán (balra) és fia, Viktor között a csoportvezetőjük, Paksi Kata
Fotó: Facebook

Mint mondta, eleinte ő készített fotókat, de idővel már inkább a drukkerek szelfiztek vele. Nem csoda, hogy sokan megismerték: az 1984-ben ifjúsági Európa-bajnok támadó a kapuba talált például húszévesen, az első népstadionbeli válogatott meccsén a brazilok elleni 3-0-s győzelem során, de később is egy sor meccsen vállalt ott főszerepet klubjában és a nemzeti tizenegyben.

Kovács Kálmán egy 1993-as népstadionbeli meccsen, a görög Kalicakisz ellen
Fotó: Getty Images

Most pedig ugyanezen a helyszínen, de egészen más pozícióban csak addig hagyta ott a lelátón végzett önkéntes munkáját, amíg a többi sztárral együtt őt is köszöntötték a pályán. Aztán sietett vissza a neki kijelölt szektorba.

Az egykori közönségkedvencek ünneplése (középen, zöld önkéntes-kabátban Kovács Kálmán)
Fotó: Ripost/Szabolcs László

A Honvéd legendája a Facebookon elárulta: a többiek csodálkoztak is, miért érkezett késve a közös programra, majd távozott sietve.

„Az önkéntes feladatom az egyik szektorban az ülőhely megtalálásának a segítése volt. Nagyszerű érzés volt, hogy a stadionba érkező embereket egy icipicit segíthettem, és talán a komfortérzetükhöz hozzájárulhattam! Felemelő volt a közönséggel ilyen kapcsolatba kerülni, és egyáltalán nem sajnálom, hogy a Skybox menüt nem kóstoltam. Az ember sokkal többet kap vissza a személyes találkozásokból, így csak pozitívan tudja értékelni. Nagyon elfáradtam, de jóleső érzéssel feküdtem le aludni”

– írta Kovács Kálmán.

Ez volt a teszt, jöhetnek az Eb-meccsek!

Az új nemzeti stadion első mérkőzésén jelesre vizsgáztak a szervezők. Ez azért is fontos volt, mert az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) hivatalos tesztmeccsnek minősítette. A több mint 65 ezer szurkoló zökkenőmentes szórakozását a környező utcákon és a stadion körül, valamint a lelátókon is ténykedő 300 önkéntes segítette. Kovács Kálmán most először vállalt szerepet közöttük, és már a jövő nyári, budapesti Eb-meccsekre tekintettel elmondta: akkor már 1000 feletti lesz az önkéntesek létszáma.

És ezeket olvastad már?