OLDALVONAL

Törött vázáknak köszönhetjük a válogatott új sztárját

Bemutatjuk Marco Rossi tapasztalt újoncát, Willi Orbant. Magyar karatés az édesapja.
  • Szerző: vav

Mit nyer a magyar labdarúgó-válogatott az újoncként behívott Willi Orbannal? Minden téren főnyereménynek tűnik.

A %% bemutatja a Németországban született Bundesliga-sztárt, aki védő létére egymaga annyi pénzt (15 millió eurót – csaknem 5 milliárd forintot) ér, mint Marco Rossi keretének eddigi három legértékesebb játékosa, Gulácsi Péter, Kádár Tamás és Szalai Ádám együtt.

Karate helyett lett focista

1992. november 3-án Kaiserslauternben született, ahol a kis Orbán Vilmos Tamásból „Willi” Orban lett. Lengyel édesanyja és magyar apja kétéves korában elváltak, utóbbi hazaköltözött Magyarországra, ahol ifjúkorában karatebajnok volt. Willi nyughatatlan, energiától duzzadó gyerek volt. Anyja vázái is bánták a gyerek fékezhetetlen tombolását, ezért inkább futballozni vitte.

Otthon mindent tönkretettem, ezért vitt edzésre. Jól tette

– emlékezett Orban a kezdetekre.

Hrutkáéknak szurkolt

Már hatévesen szenvedélyesen szurkolt a meglepetésre újoncként Bundesliga-aranyat nyert 1. FC Kaiserslauternnek. A német bajnokok között volt Hrutka János és Szűcs Lajos is, de a kis Willi példaképe nem a magyar középhátvéd, hanem ugyanazon a poszton a klublegenda Harry Koch volt.

"Nem bántanám meg azzal, hogy összehasonlítsam magam vele"

– mondta róla Willi Orban.

Árulással vádolták

18 évig szolgálta a ’Lauternt. Amikor 2015-ben átigazolt a semmiből előretörő RB Leipzighez, óriási felháborodást okozott addigi rajongói körében.

Ellenfélként pályára lépve hihetetlen gyűlölettel fogadták, ízléstelen molinókkal és kórusban zengett szidalmakkal hozták ki a sodrából – csapata kikapott, őt kiállították, pedig védő létére ezen kívül eddig még csak négyszer kapott piros lapot.

"A lelkiismeretem tiszta, profiként együtt kell élni az ilyesmivel. Köszönettel tartozom az FCK-nak, de meg akartam tenni a következő lépést a karrieremben"

– nyilatkozta akkor.

Vezérnek született

Kaiserslauternben 18 évesen mutatkozott be a felnőttcsapatban (0-3 a Bayern ellen), 21 esztendősen pedig már ő volt a csapatkapitány. Tavaly Lipcsében is ő kapta a karszalagot. Egy német elemzés szerint Orban fiatal kora ellenére olyan érett gondolkodású, mintha már a 40-et is betöltötte volna.

Willi erre született. Nagy tiszteletnek örvend az öltözőben, én is sokra becsülöm a hozzáállását

– dicsérte tavalyi edzője, Ralph Hasenhüttl.

A profizmus mintaképe

Az erőteljes fizikumú, mindkét lábával ügyes védő erősségei a párharcok, a fejjáték, a nagy munkabírás, valamint a játék olvasása. Védő létére az ellenfél kapujára is gyakran veszélyes.

 

A srácoknak valószínűleg Willi Orban jut eszébe a mintaprofi szóról

– mondta mostani szakvezetője, Ralf Rangnick az immár magyar válogatott kerettag védőről, akinek a rábeszélésében Gulácsinak is része lehetett.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#csakegyutt

Péter Gulácsi (@gulacsi32) által megosztott bejegyzés,

 

Willi Orban nem csak a meccseken és az edzéseken ad bele mindent: a tudatos étkezés mellett még a lehető legmegfelelőbb alvási ritmusra is odafigyel a bulik helyett.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?