OLDALVONAL

Megszületett az ítélet a magyar kézilabda-botrányban

Két vádlottat a bíróság – egyezségkötés alapján – elítélt a nyolc személyt érintő kézilabda-vesztegetési ügyben.
címkék:
  • Szerző: ST

A Fővárosi Főügyészség szerdai tájékoztatása alapján a nyomozó ügyészek az egyik edzővel és az egyesületi elnökkel – a büntetőeljárási törvény rendelkezései szerint – egyezséget kötöttek, a két terhelt ezt követően önmagára és a játékvezetőkre is terhelő vallomást tett.

A kép illusztráció

Velük szemben emiatt külön vádiratot nyújtottak be, amely alapján a bíróság – jóváhagyva a Fővárosi Nyomozó Ügyészség szeptemberi indítványát – az edzőt 1 év 6 hónap 5 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre, az egyesületi elnököt 800 000 forint pénzbüntetésre ítélte, és mindkettőjükkel szemben vagyonelkobzást alkalmazott.
A tájékoztatás szerint az ítélet jogerős, a további hat vádlottal szemben a bírósági eljárás folyamatban van.

Szeptember elején minősített vesztegetés és vesztegetés elfogadásának bűntette miatt nyolc személlyel szemben emeltek vádat. Négy kézilabda-játékvezetővel szemben azért, mert pénzért befolyásolták a meccsek eredményét. A vádiratok szerint a két játékvezető páros – 150 és 500 ezer forint közötti összegért – 2016-ban és 2017-ben összesen öt első- és második ligás, továbbá a Ligakupában rendezett mérkőzés eredményét befolyásolta, illetve kísérelte meg befolyásolni.
Rajtuk kívül két edző, egy sportegyesületi elnök, illetve egy szakágon kívüli személy volt érintett az ügyben.
A vádlottak további játékvezetők megvesztegetését is megkísérelték, ám utóbbiak visszautasították a „vacsorára”, illetve a „pálya kiegyenesítésére” felajánlott százezer forintot, és jelentették az esetet a játékvezetői bizottság vezetőinek.

A mérkőzések egy részében a vesztegetéssel célzott, kedvező eredmények az érintett csapatok közötti erőkülönbség miatt a játékvezetők befolyásolási kísérlete ellenére elmaradtak, így a kenőpénz átadására nem került sor. Más esetekben a megbeszélt összegek, vagy azok egy részének átadása is megtörtént; volt, hogy a pénzt a kézilabda-szövetség korábbi székhelyének parkolójában adták át.
A büntetőeljárás a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése és felderítése alapján indult, mivel a játékvezetők egyike, egy 52 éves férfi az elkövetéskor rendőrként dolgozott, és a játékvezetést szabadidejében végezte – fűzte hozzá.
A Fővárosi Nyomozó Ügyészség a játékvezetők esetében letöltendő szabadságvesztést indítványozott.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?