OLDALVONAL

Fagyival ünnepel a ma 100 éves Keleti Ágnes

Boldog születésnapot, Ági néni! A világ legidősebb olimpiai bajnoka is regisztrált már a koronavírus elleni védőoltásra.
  • Szerző: Ripost

Ma ünnepli a 100. születésnapját ötszörös olimpiai aranyérmes tornásznőnk, Keleti Ágnes. A Nemzet Sportolójáról a nagy nap alkalmából elnevezték az Újpesti TE tornacsarnokát, Izraelben pedig – ahol 1957-es letelepedése után gyakorlatilag megteremtette a női tornasportot – ő lesz a bajnokság névadója. A jeles nap alkalmából se vége, se hossza az egész világból felé záporozó szeretetteljes köszöntéseknek. A koronavírus-járvány veszélyei miatt a közös, nagy ünneplésre nem kerülhet sor – de a mindig derűs Ági néni mindennapi csemegéje, egy jégkrém ma sem maradhat el.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Az ember érzi, mi esik jól neki, és csak olyan dolgokat csináljon, amiket szeret. Az a legfontosabb a világon, hogy az ember szeressen”

- szól a még ma is rednszeresen tornázó Keleti Ágnes életfilozófiája.

Bámulatos, mire képes még mindig
Fotó: AFP

„A hősök és a legendák köztünk járnak, Ági néni még aktívan itt van. Nagyon szeretem a vidámságát és az életfelfogását, és külön öröm számomra, hogy ugyanabból a sportágból jövünk. Tudom, hogy az egy olimpiai aranyamat milyen nehezen tudtam megnyerni, ő viszont öttel büszkélkedhet. Igazándiból fel sem tudom mérni ép ésszel, hogy akkor mennyi munkával járt ez”

– mondta az ünnepeltről az M1-en Berki Krisztián, olimpiai bajnok tornászunk.

Ági néni is regisztrált az oltásra

A szombaton századik születésnapját ünneplő Keleti Ágnes is regisztrált a koronavírus elleni védőoltásra. Legendánk a kormányszóvivővel közösen jelentkezett be a vakcinainfo.gov.hu oldalra. Szentkirályi Alexandra azt mondta: az, hogy már több mint egymillióan regisztráltak a koronavírus elleni oltásra, azt jelzi, hogy az emberek látják, jelenleg az oltásnak nagy jelentősége van. Az emberek tudják, hogy a járvány megállításához, a normális élethez való visszatéréshez az oltás jelenti a megoldást.

Legendás sportolónőnk Klein Ágnes néven született 1921. január 9-én Budapesten, a család később Keletire magyarosított. Már 1938-ban válogatott kerettag, 1940-ben magyar egyéni bajnok volt (ezt még 45 követte!), de a zsidóüldözés és a világháború borzalmai közepette évekig álnéven kellett bujkálnia.

1948-ban, Londonban szalagszakadás miatt maradt le első olimpiájáról. Öt aranya közül az elsőt csak 1952-ben, Helsinkiben, túl a harmadik ikszen nyerte. A másik négyet pedig pár óra leforgása alatt egy ciklussal később, Melbourne legeredményesebb sportolójaként, a parádés búcsúszereplésén – már 35 évesen.

Legnagyobb sikerei előtt, 1956-ban a tatai edzőtáborban
Fotó: MTI

Ezután előbb Ausztráliában élt, majd Izraelben telepedett le, ahonnan a kilencvenes években tért vissza Budapestre.

Ő a legek legje

Az aranyaik számában 1996-ban az úszó Egerszegi Krisztina, 2016-ban a kajakos Kozák Danuta „egyenlített”, minden ötkarikás érmet beleszámítva ugyanakkor továbbra is Keleti Ágnes minden idők legeredményesebb magyar női olimpikonja 5 arany-, 3 ezüst- és 2 bronzéremmel.

A vízilabdázó Tarics Sándor 2016-os halála óta Ági néni a legidősebb élő magyar olimpiai bajnok, a finn sífutó, Lydia Widemann 2019-es elhunyta óta pedig a világ legidősebb élő ötkarikás aranyérmese.

 

És ezeket olvastad már?