OLDALVONAL

Évtizedek óta nem szerettek ennyire magyar focistát

Eldőlt Szoboszlai sorsa, vagy mégsem? Fél Európa sorban áll érte, de még befuthat az igazi álomajánlat is.
  • Szerző: vav

Habár Dzsudzsák Balázst 2009-ben a Real Madriddal is összeboronálta címlapján a spanyol Marca, három évtizede, Détári Lajos óta egy magyar labdarúgó sem keltette föl olyan sztárklubok figyelmét, mint ezekben a hónapokban Szoboszlai Dominik.

 

Egyelőre sem őt, sem osztrák klubját nem ingatta meg egyik lehetőség sem (ezek szerint a legújabb, az Arsenal sem), de nem biztos, hogy ez így is marad az átigazolási szezon végéig.

 

Az eddigi nyilvánosságra került kérői és a sajtóban megjelent összegek:

 

Dömét anno vitte volna a Barcelona és a Napoli, túrázott a Juventusszal, ám végül (talán hazai politikai nyomásra is) másfelé kanyarodott a pályafutása. Az akkori időkkel ellentétben szerencsére most csak a 18 éves magyar középpályáson – és családján, ügynökén – múlik, marad-e a BL-főtáblás Red Bull Salzburgnál, vagy a jobbnál jobb ajánlatok közül válogatva továbbáll erősebb bajnokságba, erősebb csapathoz.

 

 

A focista ügynöke szerint egyelőre ésszerűbb maradni Salzburgban, de nyitva hagyta a kiskaput a tehetségért licitáló klubok előtt is.

"Az utóbbi időben több topcsapat érdeklődéséről cikkeztek a sajtóban, és bár a többségének volt valóságalapja, kilencvenkilenc százalék, hogy Dominik marad a Salzburgnál"

– szögezte le a Nemzeti Sport hasábjain Esterházy Márton (az alábbi fotón jobbra).

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Szoboszlai Dominik (@szoboszlaidominik) által megosztott bejegyzés,

 

Mint mondta, Szoboszlai és ő is úgy érzik: a töretlen fejlődés és a karrierépítés szempontjából is jobb, ha még nem engednek a csábításnak. Ugyanakkor nem tagadta, a futballban soha, semmi sem biztos.

Nem jelenthetjük ki június közepén, hogy biztosan nem igazol el. Ha olyan klub és edző hívná, ami a fejlődése szempontjából vonzó lenne, elgondolkodnánk, de erre csekély az esély

– mondta Esterházy.

Akár az is elképzelhető, hogy az osztrákok olyan zsíros ajánlatot kapnak, ami a nyári klubváltás mellett szól. A Transfermarkt szakportálon 12 millió euróra (3,9 milliárd forint) becsült magyar labdarúgó korosztálya egyik legnagyobb tehetsége. Olasz sajtóértesülések szerint 25 millió euró (8,1 milliárd forint) a szerződésébe foglalt kivásárlási ár.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Szoboszlai Dominik (@szoboszlaidominik) által megosztott bejegyzés,

 

Ezt több olasz nagycsapat is kifizetné érte, más kérdés, hogy arrafelé nem jellemző a 18 éves ifjak mélyvízbe dobása. Ezért eleinte a Juve és az Inter is kölcsönadná őt az Atalantába vagy a Genoába. A többi kérő közül a legutóbbi, az Arsenal ajánlata kevésnek tűnik. Az Ajax hagyományosan épít a fiatalokra, de a holland bajnokság nem a legvonzóbb.

A következő hetekben talán olyan klub is bejelentkezik Szoboszlaiért, ahol minden – a vételár, a topliga, a nemzetközi kupaszereplés, a rendszeres játéklehetőség és az edző személye is – összevág.

Hárman már előreléptek

A Red Bull Salzburg már három futballistáját eladta ezen a nyáron. Az izraeli csatár, Munasz Dabbur a spanyol (Sevilla), az osztrákok közül a jobbhátvéd Stefan Lainer és a középpályás Hannes Wolf a német topligában (Münchengladbach, illetve RB Leipzig) folytatja. Hármukért közel 40 millió eurót (13 milliárd forint) kaszált a BL-főtáblára készülő osztrák bajnokcsapat, amely a felszabaduló helyeket elsősorban a fiatal tehetségeivel – köztük Szoboszlaival – készül feltölteni.

 

És ezeket olvastad már?