OLDALVONAL

Szívbemarkoló szavak, ezek voltak Eriksen első mondatai az újraélesztése után

Megszólalt a döbbenetes percek főszereplője. Töviről hegyire mindent elmesélt az orvos, aki megmentette a pályán összeesett dán futballsztár életét.
  • Szerző: Ripost

Aki látta (akár a tévében, pláne a helyszínen), sosem felejtheti azokat a sokkoló perceket, amikor a pályán összeesett Christian Eriksen életéért küzdöttek a koppenhágai Dánia-Finnország Eb-meccs szünete előtt. A Bild most megszólaltatta azt a német orvost, aki a lelátóról odasietve visszahozta a halálból a 29 éves futballsztárt.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Kiderült, hogyan sikerült visszahozni az életbe Eriksent

Kiderült, hogyan sikerült visszahozni az életbe Eriksent
Fotó: AFP

A dráma egyik főhőse volt dr. Jens Kleinefeld, aki a mérkőzés dopping- és orvosi vezetőjeként volt jelen az UEFA megbízásából. Az ő jelentős életmentői tapasztalata is kellett a pályán dolgozó stáb sikeréhez.

„A túloldali tribünön ültem, amikor Eriksen elesett. Először nem is sejtettem, mekkora a baj, de a dán egészségügyi stáb zaklatott ténykedéséből rájöttem, hogy nem egy normál sérülésről van szó. A játékosok a fejüket fogták, ezért jeleztem a pálya széli mentőcsapatnak, hogy fussanak oda. Náluk volt defibrillátor. Végül én is odamentem, elvégre mentőorvos vagyok és ismerem az ilyen komoly helyzeteket”

- mesélte a német orvos, aki akkor ért oda, amikor Eriksonon már szívmasszázst végeztek, és a testére tapasztották a defibrillátor elektródáit.

„Akkor átvettem az irányítást. Sokkoltuk őt, és folytattuk a szívmasszázst. Döntő fontosságú volt, hogy a meccs előtt kiképeztem a stábot. A dán csapatorvos eleinte nehezen fogta fel a helyzet súlyosságát. Egy újraélesztésnél a lehető leggyorsabbnak kell lenni. Csakhogy egy csapatorvos elsősorban mindenféle sérüléseket lát el, ezért nehezebben ismeri fel rögtön a szívhalált. Ez látszott, amikor megpróbálták kihúzni a nyelvét a torkából. Ez természetesen ostobaság, ez önmagában nem ment életet. Elegendő a fej minimális előrehajtása”

- taglalta az életmentő orvos, hangsúlyozva: az elektrosokkot szerecsére sikerült két-három percen belül elvégezni, így Eriksen esélye 80-90 százalék körül volt a túlélésre (ez minden eltelt újabb perccel esett volna 10 százalékot).

A dán játékosok sorfala mögött, fekete öltönyben, maszkban hajol Eriksen fölé dr. Jens Kleinefeld

A dán játékosok mögött, fekete öltönyben, maszkban hajol Eriksen fölé dr. Jens Kleinefeld
Fotó: AFP

„Két perc után láttam az EKG-monitoron, hogy sikeres volt a sokkolás. Még húsz-harminc másodperc múltán Eriksen magához is tért. Felnyitotta a szemeit, az egy szép pillanat volt, én pedig angolul megkérdeztem: 'Újra itt vagy?', mire azt felelte: 'Igen, itt vagyok'. Aztán azt mondta, 'Ó, ***, hiszen még csak 29 éves vagyok'. Megnyugtattam, hogy most már minden rendben, nincs veszélyben. Mindent megértett, és a kezét a mellkasára fektette”

- emlékezett vissza dr. Kleinefeld a drámai percekre.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Christian Eriksen (@chriseriksen8) által megosztott bejegyzés

Eriksen mellkasába most egy olyan speciális eszközt ültetnek be, amely képes megakadályozni a hirtelen szívleállást.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?