OLDALVONAL

Aranyakra várva, nekik szurkolhatunk Rióban

Szerdától újra szurkolhatunk a magyaroknak, akik már a helyszínen készülnek a nagy megmérettetésre. Összesen 528 aranyat osztanak ki, a magyarok is szép számmal hozhatnak haza belőle.
  • Szerző: acf

Szeptember 7-én kezdetét veszi a 15. Nyári Paralimpia Játékok. Rio de Janerióba már megérkezett a magyar küldöttség, amely három kisebb csoportban repült a versenyek helyszínére, azért hogy szép sporteredményeket érjen el. A záróünnepséget szeptember 18-án tartják.

A játékokat 17 különböző helyszínen rendezik, többségük az olimpián is otthont adott valamilyen sportágnak. Az esemény hivatalos honlapja szerint több mint 160 ország 4350 sportolója fog részt indulni, akik 22 különböző sportágban mérkőznek meg az 528 aranyéremért.

Az olimpiai falu augusztus 31-én nyílt meg, azóta folyamatosan költöznek be a sportolók. A falut a riói olimpia után át kellett alakítani, de volt arra is példa, hogy az eredetileg mozgáskorlátozottaknak kialakított komplexum egyes szobáit is át kellett rendezni.

A magyar küldöttség összesen 43 főből áll, soha ennyi kvótája nem volt még a Magyarországnak a paralimpiára. Több számban is indul magyar éremesélyes. A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke, Szabó László tíz érmet remél a magyar küldöttségtől.

A magyar paralimpiai csapat négy évvel ezelőtt 14 érmet szerzett, Sors Tamás (úszás) és Pálos Péter (asztalitenisz) bajnok lett, de további 6-6 ezüst és bronz is magyar gazdára talált.

Kikre érdemes figyelni?

A magyar válogatott legnagyobb csillaga Sors Tamás, akitől úszásban várnak sok érmet. Az úszás húzószám lehet a paralimpián is, a tízfős csapattól Sós Tamás szövetségi kapitány 4-6 érmet remél. Sors Tamás mellett Tóth Tamás, illetve Pap Bianka, Kézdi Réka, Illés Fanni, Adámi Zsanett egyaránt éremesélyes.

A megnyitón a hetedik paralimpiájára készülő úszó, Ráczkó Gitta viszi majd a magyar zászlót.

Szabó László szerint jók az esélyek vívásban, de több más sportág is hozhat érmet.

"Pálos Péter asztaliteniszben, illetve általában véve az asztalitenisz-csapat, a Biacsi-lányok atlétikában, Szabó Nikolett pedig dzsúdóban számít éremre esélyesnek."

Fontos tudni, hogy Oroszországot a doppingbotrány miatt kizárták a riói paralimpiáról, így orosz versenyzők egyáltalán nem lesznek ott a játékokon.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?