OLDALVONAL

A legrosszabbra készültek a biztonságiak az El Clásicón

Soha nem látott óvintézkedések előzték meg a szombat esti Real Madrid-Barcelona meccset a madridi Bernabéu Stadionban és környékén.
  • Szerző: N. D.

Szokatlanul csendes volt a madridi Bernabéu Stadion környéke szombaton délután, az El Clásico előtt. A bárok, kávézók többsége ki sem nyitott, a máskor éneklő, dudáló, hangos tömeg ezúttal némán gyülekezett a környező utcákban, leginkább a levegőben köröző helikopterek zaját lehetett csak hallani - számolt be helyszíni riportjában az El País spanyol napilap.

A nyolc nappal korábban történt párizsi terrortámadások miatt soha nem látott biztonsági intézkedéseket vezettek be a világ minden táján figyelemmel kísért focimeccs előtt - komoly veszélye volt ugyanis annak, hogy az Iszlám Állam esetleg a nagy tömeget vonzó, világhírű eseményen sújt le ismét.

A meccs 18:15-kor kezdődött, a beléptetést 15:30-kor kezdték, de ez nem bizonyult elegendőnek. Sok szurkoló méltatlankodott amiatt, hogy órákig kell várni a bejutásra - írja a spanyol lap.

Ez is csak egy ugyanolyan focimeccs, mint a többi. Minek ez a nagy felhajtás?

- kiabálta például egy idősebb nő a tömegben és megjegyzésének elég nagy volt a tetszésindexe...

Érezhető, hogy a párizsi tragikus eseményekre kétféleképpen reagál a világ: egyrészt érthetően túlbiztosítanak minden helyet, ahol sok ember gyűlik össze, valamint gyanússá válik minden őrizetlenül maradt csomag és elektronikai eszköz. A napokban egymást érik a járattörlések, a repterek kiürítése, Belgium pedig teljes mértékben bezárkózott... Másrészt mindez sokakat irritál - ők azok, akik nem értik, hogy egyetlen terrorakció miatt miért változnak meg mindennapjaik.

"Mindannyian franciák vagyunk!"

Az El Clásico tegnap rekordot döntött - és nem azzal, hogy a vendég Barcelona 4-0-ra győzött. Sokkal inkább a biztonságiak számával: 1100 rendőr és további 1400 biztonsági őr vigyázta a rendet szombaton a stadionban és környékén. A meccsre érkezőket már a metró kijáratánál ellenőrizni kezdték - minden táskát és ruhát alaposan átkutattak...

A mérkőzés aztán rendben elkezdődött - mégpedig a Marseillaise-zel és egy nagy francia zászló kifeszítésével, melyre annyit írtak spanyolul: Mindannyian franciák vagyunk!

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?