KIAJOBB

Újabb botrány: Csalást szimatol a FIFA esélyes elnökjelöltje!

A szavazás elhalasztását, és üvegfalú fülkét követel Ali jordán herceg. A FIFA szerint éppen a titkos voksolás biztosítja a becsületes elnökválasztást.
  • Szerző: vav

Elhalasztaná a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) péntekre tervezett zürichi elnökválasztását az egyik jelölt, Ali bin Al Husszein. A jordán herceg visszaéléstől tart, ezért azt javasolja: a tagországok képviselői egy későbbi időpontban szavazzanak Joseph S. Blatter utódjáról - méghozzá átlátszó, üvegfalú fülkékben, független szavazatszámlálókkal.

A FIFA-elnökjelölt ügyvédje az AFP hírügynökséggel közölte: már hétfőn beadták ezen kérelmüket a legmagasabb fokon eljáró svájci nemzetközi Sportdöntőbírósághoz, amely legkésőbb csütörtökön dönt ez ügyben. Ali bin Al Husszein herceg azt reméli, hogy számára és a posztra pályázó négy vetélytársa számára is átláthatóbb lesz a voksolás az üvegfülkékben.

A jelentések szerint a halasztásra igen kicsi az esély. Domenico Scala, a FIFA választási bizottságának vezetője már visszautasította a kérést.

A Bild arról számolt be, hogy a voksolásra jogosult küldöttek nem csak a mobiltelefonjaikat nem használhatják majd, de semmiféle fotót sem posztolhatnak a közösségi oldalakra. Ez azért fontos, mert a szavazók korábban gyakran maguk fényképezték le, kinek húzták be az ikszüket. S hogy miért? Hogy bizonyítani tudják, a gyanú szerint azoknak, akik nyomást gyakoroltak rájuk. Ez azonban most tilos.

Le kell adniuk a mobiljaikat, amint a fülke előtt megkapják a szavazócédulát. Utána visszakapják a készülékeiket. Mindenkit még egyszer figyelmeztetünk arra, hogy tilos a szelvényt lefotózni”

- közölte a német lap kérdésére a FIFA.

A jordán herceg ügyvédje szerint viszont csak a teljesen átlátszó üvegfülkék bizonyíthatnák, hogy a szavazáskor mindenki a szívére és a lelkiismeretére hallgat, és nincsenek kényszerszavazatok.

Alin kívül az európai szövetség svájci főtitkára, Gianni Infantino, Szalman bin Ibrahim Al Kalifa bahreini sejk, a francia Jérome Champagne és a dél-afrikai Tokyo Sexwale indul harcba a korrupciós ügyekbe keveredett Sepp Blatter posztjáért. Az első menetben a voksok több mint kétharmadával kaphatja meg valaki a FIFA elnöki tisztét.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?