KIAJOBB

Szoboszlai rekordot döntött – kiderült, játszhat-e a válogatott vb-selejtezőin

Egy tekintetben máris lefőzte a magyar Aranylabda-díj eddigi győzteseit. Szoboszlai rekordjánál is fontosabbat árult el a menedzsere.
  • Szerző: Ripost

Szoboszlai Dominik, az RB Leipzig és a magyar válogatott labdarúgója érdemelte ki a Magyar Aranylabda-díjat a 2020-as teljesítményéért. Szoboszlai rekordot döntött: a labdarúgással kiemelten foglalkozó újságírók – köztük a sportrovatának tagjai – számára immár 23. alkalommal kiírt szavazás történetében ő a legfiatalabb magyar Aranylabda-díjazott.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Szoboszlai Dominik az eddigi legfiatalabb magyar aranylabdás

Szoboszlai Dominik az eddigi legfiatalabb győztese a magyar Aranylabda-díjnak
Fotó: MTI

„Jobban van, úgy tűnik, hogy a rehabilitáció legnehezebb része mögötte van már. Reméljük, hogy a következő hetekben újra fel tudja magát építeni, edzhet a csapattal és elkezdhet újra játszani. Egyelőre még nem edzhetett a többiekkel, mert nem volt edzés a lipcsei havazás miatt”

- mondta a díjátadóra online bejelentkező Esterházy Mátyás, Szoboszlai menedzsere, aki hozzátette: jó esélyt lát arra, hogy a játékos újra formába lendüljön a válogatott március végén esedékes világbajnoki selejtezőiig.

A díjátadó teljes felvétele:

Szoboszlai lipcsei csapattársát, az elmúlt két évben győztes kapust, Gulácsi Pétert előzte meg szoros küzdelemben, míg a harmadik helyen a német együttes harmadik magyar játékosa, Willi Orbán zárt.

A Magyar Aranylabda kategóriában csak magyar játékosra lehetett szavazni függetlenül attól, hogy az illető a hazai bajnokságban, vagy külföldön futballozik. Szoboszlai Dominik – aki a 2020-as esztendőben a Salzburgban szerepelt – még egy kategóriában első lett, ugyanis egymás után negyedszer választották a legjobb utánpótláskorú játékosnak.

Fradi-fölény az NB I-ben

A legjobb NB I-es futballista címet Tokmac Nguen, az OTP Bank Ligában címvédő és éllovas Ferencváros norvég légiósa kapta két klubtársát, a tavaly győztes kapust, Dibusz Dénest, illetve Sigér Dávidot megelőzve.

A legjobb edzőnek a francia Paris Saint-Germain másodedzőjeként Bajnokok Ligája-döntős Lőw Zsoltot választották, aki azóta már a Chelsea-nél tölti be ezt a posztot. Mögötte a fehérvári Márton Gábor és a paksi Bognár György zárt.

Rossi legyőzte Rebrovot

A magyar futballért dolgozó külföldi szakemberek között Marco Rossi szövetségi kapitány végzett az élen, miután az olasz szakember vezetésével a nemzeti együttes kijutott a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságra.

Másodikként a Ferencváros ukrán trénere, Szerhij Rebrov végzett, aki 25 év után a BL főtáblájára vezette a zöld-fehéreket.

Gera az előző évtized legjobbja

Az nb1.hu szakportál felkérésére ezúttal a megszokott öt kategória mellett az évtized legjobb futballistáját is megszavazták az újságírók. Ezt a díjat a már visszavonult, jelenleg az U21-es válogatottat irányító Gera Zoltán nyerte a kapus Király Gábort és a válogatott jelenlegi csapatkapitányát, Szalai Ádámot megelőzve.

A díjat az nb1.hu alapítója és örökös főszerkesztője, a 2012-ben elhunyt Imre Mátyás 1998-ban hívta életre, vagyis az idei volt a 23. alkalom.

A 2020-as díjazottak

 

Magyar Aranylabda-díj:

1. Szoboszlai Dominik (RB Leipzig) 152 pont

2. Gulácsi Péter (RB Leipzig) 144

3. Willi Orbán (RB Leipzig) 31

 

Legjobb NB I-es játékos:

1. Tokmac Nguen (FTC) 153 pont

2. Dibusz Dénes (FTC) 93

3. Sigér Dávid (FTC) 43 pont

 

Legjobb magyar edző:

1. Lőw Zsolt (Chelsea) 84 pont

2. Márton Gábor (MOL Fehérvár FC) 67

3. Bognár György (Paks) 44

 

Legjobb magyar labdarúgásért dolgozó külföldi edző:

1. Marco Rossi (magyar válogatott) 166 pont

2. Szerhij Rebrov (FTC) 142

3. Michael Boris (MTK) 59

 

Legjobb magyar utánpótláskorú játékos:

1. Szoboszlai Dominik (RB Leipzig) 161 pont

2. Balogh Botond (Parma) 47

3. Schön Szabolcs (MTK) 35

 

Az évtized futballistája:

1. Gera Zoltán 140 pont

2. Király Gábor 57 pont

3. Szalai Ádám 49 pont

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?