KIAJOBB

Szalai ezért kell mindenkinél jobban a magyar focinak

Nehéz helyzetben van Bernd Storck. Égető szükségünk lenne egy jó csatárra, mert egyetlen gólerős játékosunkra, Szalaira nem számíthatunk. De mit tud ő, amit a többiek nem?
  • Szerző: ripost

Lassan két napja foglalkoztatja a magyar focidrukkereket Szalai Ádám sérülése. A csatár a lettek elleni vb-selejtezőn szenvedett részleges izomszakadást, ezért ki kell hagynia a portugálok elleni vasárnapi meccset.

Szalai kiválása pedig rávilágít egy komoly problémára: rajta kívül - a jelenlegi keretben, meg Nikolics kivételével úgy általában - nincs komolyan vehető támadónk. Bernd Storck feladata kőkemény: jelenleg nincs még egy olyan focista a keretben, akit annyira nehéz lenne helyettesíteni, mint Szalait.

 

Mit tud Szalai, amit a többiek nem?

  • Ebben a selejtezősorozatban szinte csak benne van gól: kettőt szerzett Svájc, egyet-egyet Lettország, Andorra és ismét Lettország ellen. Eddigi 11 gólunkból 5-öt ő szerzett.

 

  • Az egyetlen, aki hosszú évek óta komoly bajnokságban edződik, alapembere a válogatottnak, BL-tapasztalata is neki van a legtöbb.

 

  • Mivel nincs igazán jó irányítónk, így a támadójátékunkban alapvető, hogy megküzd a labdákért, lekészíti a felíveléseket Dzsudzsákéknak, birkózik a védőkkel, fárasztja az ellenfelet.

 

  • Beíveléseknél igazán ő az egyetlen támadó, aki válogatott szinten veszélyes tud lenni.

  • A védekezés Dárdai óta vele kezdődik, többször próbálkozik letámadással, hosszú lábaival igyekszik minél több labdát szerezni.

 

  • Győzni akarását is elleshetnék a többiek, Dárdai könyvéből tudható, a németek rendszeresen azt emelik ki vele kapcsolatban, hogy „ez a srác győzni akar.”

 

Kikre számíthat a kapitány?

A keretben három valódi csatár maradt, ráadásul mindhárman egyforma stílusúak. Közülük Priskin játszik ugyan a Fradiban, de a %% véleménye szerint formán kívül van. Böde most kezdi utolérni magát, csereként párszor jól szállt be a Fradiba.

A lettek ellen ő váltotta Szalait, ügyesen mozgott, helyzete is akadt, amit aztán kihagyott. Eppel gólkirály volt, állandó kezdő Kispesten, de az előző két válogatott meccsen csalódást okozott.  

Storckot ezúttal sem irigyeljük. Ti melyik csatárt küldenétek pályára kezdőként?

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?