KIAJOBB

Juventus, Milan és a többiek: sztárcsapatok nevelik Szalai Ádám magyar utódait

Íme a magyar tehetségek, akik tini koruk óta a veterán légiós útját járják a topligás kluboknál. Sorra vesszük Szalai Ádám utódait.
  • Szerző: Ripost

Szalai Ádám több mint tizenegy éve kirobbanthatatlan a német Bundesligából. Sőt, válogatott csatárunk korábban – nevelőegyesülete, a Honvéd után egy féléves újpesti kitérővel külföldre igazolva – már 16 éves korától a Stuttgart utánpótlásában fejlődött.

Szalai 2005-ben, 17 évesen a Stuttgart juniorcsapatában (balra), és idén, Mainz-mezben
Fotó: Getty Images

A 7 összegyűjtötte azokat a magyar tehetségeket, akik hasonló utat választottak, mint anno Szalai: már kamaszként lecsaptak rájuk a legerősebb bajnokságok klubjai.

A legügyesebb focistáknak – és szüleiknek – gyakran választaniuk kell két út között: akár már 15-16 évesen külföldre igazolhatnak, vagy előbb a hazai klubjaikban bizonyítanak. A magyar egyesületek és akadémiák infrastruktúrája és szakmai színvonala révén immár itthon is minden feltétel adott a fejlődéshez, de ki tudna ellenállni egy sztárklub hívásának?

A menedzser szerint a tehetség nem elég

Paunoch Péter FIFA-licences játékosügynök néhány éve könyvet írt („Mi a pálya? Fiatal labdarúgók dilemmái: menni vagy maradni?”) a témáról.

A 7-nek most elmondta: az azóta eltelt bő évtizedben gyökeres változások következtek be.

„Az infrastruktúra terén ég és föld a különbség. Néhány éve még fontos érv volt az országváltás mellett, hogy a gyerekek jó pályákon és edzőközpontokban, tökéletes körülmények között fejlődhessenek. Na, ezért már senki sem akar eligazolni. Sőt, volt olyan játékosom, aki egy olasz élvonalbeli klubtól inkább hazajött, mert jobb körülmények várták. A szakmai munka is az előnyére változott. Ráadásul adminisztratív akadályai is vannak az átszerződésüknek. Mindez együtt azt eredményezi, hogy sokkal kevesebben gondolkodnak külföldben”

– mondta lapunknak a menedzser.

Akik mégis azt választják, azoknál a tehetség csak szükséges, de nem elégséges alapkövetelmény.

„A tehetség csak ötven, vagy annál talán kicsit több százalékban számít. Majdnem ugyanolyan súllyal nyom a latban a mentális erő. A tehetséget ugyanis akkor kell tudni megmutatni, amikor ott a megfigyelő, de fontos az is, hogyan tűri valaki ilyen fiatalon az egyedüllétet, hogyan illeszkedik be és kommunikál az idegen környezetben, mennyire képes kilépni a komfortzónájából és szenvedni a céljai eléréséért. Csak akkor lehet valakiből Szalai Ádám vagy Szoboszlai Dominik, ha mindkettőben ugyanolyan erős”

– emelte ki Paunoch Péter.

Utánpótláskorú légiósaink a topligákban

Olasz Serie A:

Balogh Botond (18) – Parma;

Bartha Botond (18) – Bologna;

Csinger Márk (17) – SPAL;

Fiáth Bence (17) – Parma;

Horváth Krisztofer (19) – Torino;

Kerkez Milos (17) – AC Milan;

Kosznovszky Márk (18) – Parma;

Megyeri Gábor (18) – AS Roma;

Senkó Zsombor (17) – Juventus.

Angol Premier League:

Onódi Ákos (19) – Aston Villa;

Hegyi Krisztián (18) – West Ham United.

Német Bundesliga:

Szoboszlai Dominik (20) – RB Leipzig;

Mendi Ronald (15) – Mainz.

Az alábbiakban kiemeltük ötüket, akik különleges helyzetben vannak a topligás tehetségeink közül. Némelyiküket már Marco Rossi szövetségi kapitány is figyeli, hogy hosszú távon számíthat-e rájuk:

Balogh Botond

Az MTK-nál nevelkedett 18 éves védő 2019 óta játszik Parmában.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Balogh Botond (@balogh5botond) által megosztott bejegyzés

Tavaly októberben a Pescara elleni Olasz Kupa-meccsen mutatkozott be az első csapatban, az olasz bajnokságban pedig végig pályán volt az Internazionale elleni bravúros 2-2 során, sőt kezdő volt a Lazio ellen (0-2) is.

Horváth Krisztofer

Az olasz élvonalbeli SPAL játékosaként tavaly három Serie A-mérkőzésen játszott a 19 éves középpályás, majd a Torinóhoz igazolva eddig egy Olasz Kupa-találkozón jutott szóhoz a felnőttcsapatban. Nem csak az ellenfelekkel küzd meg: hat éve a nyirokmirigyrákot is legyőzte.

Kerkez Milos

A 17 éves magyar-szerb balhátvédet a Juventus is kinézte, pár napja mégis az AC Milan szerződtette a győri Fehér Miklós Labdarúgó Akadémiáról.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Milos Kerkez (@milos_kerkez11) által megosztott bejegyzés

A milánóiak hasonló poszton szerepelt sportigazgatója, a legendás Paolo Maldini döntött róla. Az olasz sztárklub magángépet küldött érte.

Onódi Ákos

A Győrben nevelkedett 19 éves kapus teljesítményére az egész világ felfigyelt, amikor a Liverpool elleni FA Kupa-meccsen (1-4) debütált a koronavírus-járvány miatt tartalékos Aston Villában.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

O N Ó D I Á K O S (@akos_onodi) által megosztott bejegyzés

A félidőben még 1-1-re álló találkozón olyan bravúrosan védett, hogy a lefújás után Mohamed Szalah is gratulált neki.

Senkó Zsombor

A szombathelyi Illés Akadémiáról két éve a Juventushoz igazolt, majd' kétméteres kapus az U19-es korosztályban véd, de már a harmadosztályban szereplő U23-as tartalékoknál is bemutatkozott.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Senkó Zsombor (@senko_zsombi) által megosztott bejegyzés

Többször edzett együtt Gianlugi Buffonnal, Cristiano Ronaldóval és a Juve többi világsztárjával, Ronaldo tizenegyesét is kivédte.

És ezeket olvastad már?