KIAJOBB

Láthatta az egész világ: sikerült a budapesti kísérlet, szuper volt a rendezés

Folytatása következik az őszi meccseken? A Bayern München az újabb trófeának, az UEFA a szurkolók óvatos visszaengedésének örülhet.
  • Szerző: vav

A csütörtöki Szuperkupa-mérkőzés előtt a németek aggodalmaskodtak a leghangosabban amiatt, hogy a Puskás Aréna lelátóira korlátozott számban, szigorú szabályok mellett visszatérhettek a nézők. A meccs után aztán a bajorok elnöke nem győzött hálálkodni a profi szervezésért.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Egy Bayern-szurkoló a bejáratnál, a hőmérsékletmérés után
Fotó: AFP

Jól sikerült az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) budapesti tesztje. A koronavírus-járvány terjedése miatt több mint fél éve egyetlen európai kupameccsen és válogatott találkozón sem lehettek jelen a nézők – eddig. A Bajnokok Ligája és az Európa-liga győzteseinek idei Szuperkupa-mérkőzése a futballvezérek „pilótaprojektje” volt. Folytatása következhet az őszi mérkőzéseken?

A Bayern és a Sevilla összecsapásán próbálták ki, hogy a világjárvány közepette is járható út-e részben visszaengedni a szurkolókat a lelátókra. Persze szigorú higiéniás szabályok betartásával, megtámogatva egy mesterséges intelligenciát is bevető német csúcstechnikai rendszerrel (a testhőmérsékletet, helyes maszkviselést és kellő távolságtartást is ellenőrző Parsifallal).

A Puskás Aréna 67 ezres befogadóképessége helyett a tervezett maximális 20 ezer fő helyett végül közel 16 ezren jelentek meg. A jelenlévők kevés kivételtől eltekintve példás fegyelmezettséggel követték a protokollt. A külföldről érkezett szurkolók csak friss negatív koronavírusteszttel jöhettek, és mindenki arcmaszkkal, közelebből csak a családtagokkal, barátokkal érintkezve szurkolt.

„Csodálatos érzés volt újra a szurkolóinkkal ünnepelni a címet. Amikor a meccs után körbenéztem a stadionban, sok boldog Bayern-drukkert láttam. Szeretném megköszönni az UEFA-nak és Aleksander Ceferin elnöknek a döntő professzionális megrendezését. Ez egy fontos lépés volt a normális futballkultúra visszatérése felé”

– idézte a német sztárklub honlapja Karl-Heinz Rummeniggét, a Bayern igazgatótanácsának elnökét.

„Köszönöm, Budapest” – üzent egy szurkoló
Fotó: mlsz.hu

A német vezetőedző, Hansi Flick is elragadtatva beszélt a budapesti hangulatról.

„Jót tett, hogy újra szurkolók lehettek a stadionban. Szerintem ezt jól is sikerült megoldani. Remélem, rövidesen újra tele lehetnek a lelátók”

– dicsérte a megfogalmazása szerint „bizonyos mértékig visszatért hangulatot” a sikeredző, aki korábban élesen kritizálta a nézők beengedését.

Kérdés, hogy a sikeres teszt után az UEFA az őszi nemzetközi kupamérkőzéseken és a válogatottak Nemzetek Ligája-találkozóin, hátralévő Eb-pótelejtezőin is hasznosítja-e a budapesti tapasztalatokat.

„Miközben fontosnak tartottuk, hogy a futball folytatódhasson a mostani nehéz időszakban, nézők nélkül is, a játék a szurkolók távollétében jelentősen vesztett a karakteréből. A szurkoló pótolhatatlan résztvevője a futballnak, mi pedig éjt nappallá téve azon dolgozunk, hogy megóvjuk azoknak az egészségét, akik részt vesznek ezen a mérkőzésen. Reményeink szerint a budapesti Szuperkupa-döntő csupán a kezdet, amelyet a szurkolók visszatérése követ az UEFA által rendezett mérkőzésekre”

- mondta még a meccs előtt Budapesten az UEFA-elnök, Aleksander Ceferin.

És ezeket olvastad már?