KIAJOBB

Kinyírja a dopping a teljes súlyemelést

Fenyeget az elnök, egyre nagyobb a botrány. Tokióban búcsúzhatnak az olimpiától a sportolók.
  • Szerző: sk

A súlyemelés halálos ítélet lehet a németek leleplező dokumentumfilmje. A sportág vezetőjét, a magyar Aján Tamást a „dopping urának” nevezik, de más magyar érintett is lehet az ügyben. A dopping végleg kinyírhatja a sportágat, ha leveszik azt az olimpia műsoráról.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: MTI

Az ARD tévécsatorna dokumentumokkal alátámasztott filmje több pontban is meggyanúsítja a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség (IWF) magyar elnökét. Nevüket és arcukat vállaló szakemberek állították, hogy Aján Tamás évtizedek óta tud arról, hogy a dopping fertőzi meg a sportágat. Kiderült, hogy 2008 és 2017 között olimpián és világbajnokságon érmes súlyemelők csaknem felét nem ellenőrizték a felkészülési időszakban, edzőtáborban. Volt olyan verseny, mely után egy súlycsoportban az összes dobogóstól elvették az érmét.
„Nem voltak doppingellenőrzések, mert tudták, hogy azok pozitív eredményt hoztak volna” – nyilatkozta a spanyol Lydia Valentin, aki úgy lett olimpiai bajnok 2012-ben, hogy előle mindhárom dobogóst kizárták.

Aján Tamás, Fotó:MTI

A nemzetközi szövetség a film láttán jelezte, kivizsgálja az abban elhangzottakat. Ez azért is fontos, mert a NOB részéről nagyon komoly a nyomás a súlyemelőkön. Két éve szó szerint megfenyegették a sportágat.
„Ha a súlyemelés nem talál megoldást a sportágat behálózó doppingproblémáira, a 2024-es nyári játékok műsorán már nem lesz ott” – mondta Thomas Bach NOB-elnök azok után, hogy kiderült, a 14 év alatti gyerekek is tiltott szerekkel élnek.
Olimpia nélkül már támogatás sem érkezne a NOB-tól és a reklámozók is eltűnnének a súlyemelők mellől.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?