KIAJOBB

Kemény Dénes elárulta, ebben reménykedhetünk az olimpián

Ha valaki, akkor Kemény Dénes tisztában van azzal, milyen eséllyel szállnak medencébe a vízilabda-csapataink az olimpián. A legendás kapitány a Ripost7-nek beszélt a várakozásairól.
  • Szerző: SK

Kemény Dénes kapitányként a kispadon négy olimpián vett részt, hármat sorozatban meg is nyert. Rióban már a szövetség elnökeként volt jelen, s idén nyáron sem „civil szurkolóként” érkezik a játékokra. Abban biztos, hogy a hagyományokhoz méltóan mind a fiúk, mind a lányok esélyesek az éremre. A legfényesebbre is.

Kemény Dénes az olimpiák nagy bajnoka
Fotó: Nemzeti Sport

Rosszkor jött a csúszás

Ha valakiknek, a férfi pólósoknak teljesen biztos, hogy rosszul jött az olimpia halasztása. A gárda tavaly januárban itthon Eb-t nyert, s ilyen töltettel, valamint a BL-győztes ferencvárosiakkal utazott volna Tokióba. Persze így sem kell félteni őket.

„Ahogy az lenni szokott, öt-hat ország is esélyes lehet, az európaiak mellett Amerikával és az ausztrálokkal is nagyon kell vigyázni – mondta a 7-nek Kemény Dénes, aki szerint a legnagyobb kérdőjel a szerb csapat mögött van. – Ők 2019 júniusa óta nem játszottak éles meccset, az azt követő vébét és Eb-t biztos olimpiai résztvevőként ellazsálták. A koronavírussal ők sem számoltak, nem tudom, nem lesz e nekik sok a két év kihagyás.”

Egy éve Eb-t nyertek a fiúk Budapesten
Fotó: Magyar Nemzet

A magyar keretet illetően a legnagyobb kérdés, ott lesz-e Varga Dénes? A Fradi klasszisa tavaly egy paintball-baleset mondta le a válogatottságot.

„Dumi még mindig a világ egyik legjobb játékosa, ha egészséges lesz, akkor utaznia kell.”

Az első női éremre várunk

A fiúkkal ellentétben a lánycsapatról kellemesek a legutóbbi élményeink. Bíró Attila együttese januárban megnyerte a selejtezőtornát, s ami a legfontosabb, mentálisan borzasztó erős volt a csapat.

„A görögök elleni verség után sokan aggódtunk, de a lányok akkor voltak a legjobbak, amikor igazán kellett. A formaidőzítés, a mentális fölény mindenképpen biztató az olimpia előtt, sokra viheti ez a csapat. Szerencsére itt is van egy kimagasló játékos, Keszthelyi Rita évek óta a világ legjobbja.”

Kemény Dénes szerint csak a balszerencsén múlott, hogy a lányok eddig nem szereztek érmet. Utolsó három alkalommal mindig negyedikek lettek.

„2008 óta ott voltak az elődöntőben, a végjáték azonban sosem sikerült. Most éppen azt láttuk a selejtezőn, hogy a formaidőzítés sikerült kiválóra. Emiatt lehetünk most bizakodóak.”

Kemény is utazik Tokióba

Korábban kapitányként és elnökként járt Kemény Dénes az olimpián, aki az idei tornát sem hagyja ki. A nemzetközi szervezet edzőbizottságának alelnökeként hivatalból is ott lesz Japánban, de a magyarokat sem hagyja cserben.

„Számos eset lehet, amikor támogathatom a csapatokat, a jelenlétemmel, a kapcsolataimmal” – vallja Kemény, aki bízik benne, hogy a koronavírus ellenére idén már valóban megtartják a játékokat. Ha kell, akkor úgy, hogy az összes résztvevőt beoltják vakcinával.

A férfi válogatott csoportbeosztása

Magyarország, Dél-Afrika, USA, Görögország, Japán, Olaszország

A csoport első négy helyezettje jut a negyeddöntőbe

A női válogatott csoportbeosztása

Magyarország, Oroszország, Japán, USA, Kína

A csoport első négy helyezettje jut a negyeddöntőbe

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?