KIAJOBB

Ilyen volt a Népligetben az ős-Forma-1 - fotók, videó

Már 1936-ban is száguldoztak magyar pályán a világ leggyorsabb versenyautói. Fél évszázaddal az első, 1986-os F1-futamunk előtt! A díszpáholyban Horthy kormányzó tapsolt.
  • Szerző: VaV

A pilóták háromhetes nyári vakációja után, a hétvégén újra Forma–1-es versenyt rendeznek a Hungaroringen. A mogyoródi aszfaltcsíkon ez lesz a 30. futam, de kevesen tudják: fél évszázaddal a történelmi, 1986-os magyar F1-nyitány előtt is dübörögtek már nálunk a Mercedes Ezüst nyilai és a Scuderia Ferrari autói.

1936. június 21-én mintegy 100 ezer néző – köztük Horthy Miklós kormányzó – előtt, a Népligetben kijelölt 5 kilométeres pályán rendezték a Grand Prix-sorozat egyik versenyét.

A nagyszabású rendezvényre felújították az utakat, tribünöket és depókat építettek; a honvédség hidakat emelt a 6 ezer homokzsákkal biztonságossá tett pálya fölé. A célnál fotocellás berendezés mérte az időket századmásodpercnyi pontossággal.

A népligeti futam kettős olasz győzelemmel végződött: az Alfa Romeóval száguldozó Tazio Nuvolari nyert a horogkeresztes német zászló alatt versenyző Bernd Rosemeyer előtt.

Később ebből a versenysorozatból nőtt ki az 1950 óta száguldó cirkusz, a Forma–1, amely 1986 augusztusa óta rendszeres vendége Magyarországnak.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?