KIAJOBB

Heti ötezerért gürcölt, most százmilliókat kaszál a darts új királya

Mélyről indulva ért a csúcsra Peter Wright: volt, amikor éhezett és fázott, alkalmi munkákból tengődött. Mégis mindig hitt az áttörésben.
  • Szerző: vav

Az új év első világbajnoki címét bombameglepetésre Peter Wright nyerte: a 49 éves skót showman szerda éjjel parádés játékkal 7:3-ra legyőzte a favorit (világelső és címvédő) Michael van Gerwent a PDC szervezet világbajnoki döntőjében.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Van Gerwen (jobbra) mosolyogva gratulált az örömében síró győztesnek
Fotó: Getty Images

Az extravagáns kinézetéről és laza stílusáról is híres háromgyerekes apuka minden elődjénél idősebben, 49 évesen ért először a sportág csúcsára. Nem csoda, hiszen nagyon mélyről indult.

A mostani vb-győzelméért félmillió fontot (195 millió forint) kaszált Wright 25 éve játszik, a pénzdíjaiból már fontmilliomos, de sosem feledi, hogy korábban a szegénységgel küzdött.

„Az élet árnyékos oldaláról jövök. Nem volt szörnyű az élet, csak nehéz. De a dartsot mindig szerettem”

- nyilatkozta a világraszóló sikere után.

Amikor 13 esztendősen ajándékba kapott három darts-nyilat, táblára már nem futotta a családjának – festett hát magának egyet egy fa törzsére. Később sokáig úgy élt a szenvedélyének, hogy miközben itt-ott versenyzett, mellette alkalmi munkákból élt fodrász feleségével, Joannával.

Joanna jóban-rosszban kitart mellette, ő készíti a haját is
Fotó: Getty Images

Dolgozott gumiszervizben, foglalkozott ablakok beszerelésével és betonkerítésekkel, hórukkolt építkezéseken. Volt olyan időszak, amikor hetente csak 14 font (ötezer forint) maradt a zsebében a számlák befizetése után.

„Szörnyű melók voltak, de felküzdöttem magam”

- mondta most, immár dúsgazdag világsztárként.

A fordulópontot az jelentette, amikor 2007-ben egy Grand Slam-torna nézőjeként rádöbbent: a legtöbb profi versenyzőt már legyőzte. Azóta gyűjtögette ugyan a nagy skalpokat és tornagyőzelmeket, de csak most – minden idők legidősebbjeként – sikerült először világbajnokságot nyernie.

„Mindig mondtam, hogy ötven éves korom előtt világbajnok leszek. Nem volt már sok időm”

- mondta nevetve az élete álmát 49 évesen valóra váltó Peter Wright.

A sportág jelenlegi legjobb – és régóta legszínesebb, legszórakoztatóbb – alakjáról összegyűjtöttünk hét érdekességet. Ezeket a következő oldalon olvashatod!

A mumusát győzte le

Nem csak a világelsősége miatt volt a végső párharc esélyese Michael van Gerwen: „Mighty Mike” korábban 59-szer legyőzte Peter Wrightot, és csak 17-szer nyert a skót. Ráadásul a szerda esti döntőjük előtt 9-szer játszottak egymás ellen finálét nagy versenyen (kezdve a 2014-es vb-vel), és eddig mindet a holland sztár nyerte.

2014-ben Wright ellen nyerte első vb-jét Van Gerwen (balra)
Fotó: Getty Images

Előre megmondta

Egy hónappal korábban, egy németországi gálafellépésük gyakorló dobásainál Wright odaszólt Van Gerwennek: „Találkozunk a vébé-döntőben”. A holland címvédő utóbb így reagált a felvetésre: „Nem emlékszem erre. De Peter annyi hülyeséget képes összehordani, nem szoktam figyelni rájuk”.

Alkalmi munkásból lett világsztár

A legnagyobb és leggazdagabb darts-szervezet, a PDC jóvoltából 500 ezer font (195 millió forint) pénzdíjat nyert az új világbajnok. Wright immár 25 éve versenyez, ez idő alatt több millió font ütötte már a markát. Sportpályafutása előtt alkalmi munkákkal kereste a kenyerét.

Későn érő típus

A skót, de Angliában élő háromgyerekes apuka mindig a közönség egyik legnagyobb kedvence volt, de vb-címet most nyert először. Meg is könnyezte:

A vb-k történetében a skót paradicsommadár ünnepelhette a legidősebben, hogy először megnyerte a Sid Waddell-trófeát: 49 évesen ért a csúcsra.

A felesége a fodrásza

Mindkét döntős felesége fodrász, de Mrs. Wrightnak több dolga van, mint a kopasz Van Gerwen nejének. Joanna a meccsek előtt két órán át lövi be a férje védjegyének számító, változó színű mohikánfrizurát.

Volt még vadabb sérója is:

Mellette a testfestés pedig nem mindig csak dísznek jó: egy 2016-os liverpooli tornán például az 1989-es Hillsborough-tragédia 96 áldozatára utalt.

Színes egyéniség

Wright extravagáns megjelenéséhez a haján kívül hozzátartozik a laza tánc (bevonuló zenéje Pitbulltól a „Dont Stop the Party”) és a csiricsáré nadrágok is.

Pitbull zenéjére táncol a színpadon
Fotó: Getty Images

Előfordult már az is, hogy Mikulásnak vagy Robin Hoodnak öltözött egy versenyen. Utóbbinak hívják egyébként a dartsban azt a ritka dobást is, ha az egyik nyíl beleáll az előzőleg már táblába hajított másik végébe.

Szereti a kígyómarást

A taréja mellé, a feje bal oldalára mindig a becenevére utaló harapó kígyófejet festik. Pedig a „Snakebite” – azaz Kígyómarás – a brit kocsmákban kapható kedvenc piájára utal.

Az ütős koktélhoz egy rész sört (testes lager vagy stout jellegűt) és egy rész erős almabort kevernek össze a korsóban.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?