KIAJOBB

Évtizedek óta magyar átok sújtja a Herthát

Dárdai Pál előtt csak Varga Zoltán távozása küldte ennyire padlóra a berlini futballklubot.
  • Szerző: vav

A német Bundesliga története során csak egyszer rajtolt az ideinél is gyengébben a Hertha. Míg most Dárdai Pál vezetőedző leváltása okozott látványos visszaesést, 47 évvel ezelőtt egy másik magyar legendája, Varga Zoltán távozása után omlott össze Berlin első számú futballklubja.

Padlóra került, sereghajtó a Hertha
Fotó: Twitter

Négy forduló után egyetlen ponttal és 3-10-es gólkülönbséggel az utolsó, 18. helyen szégyenkezik a Hertha BSC a német labdarúgó-élvonalban. A hétvégén az addig pontot sem szerző, Szalai Ádámmal felálló – és átvitt értelemben is talpra álló – Mainz győzte le 2-1-re a berlinieket.

Pedig a vezetőedzői poszton Dárdait váltó Ante Covic magyar elődjénél látványosabb támadófocit ígért. Ráadásul egy új befektető 125 millió eurós (42 milliárd forint) tőkeinjekciójának köszönhetően, a korábbi évek szegényházához képest klubrekordot jelentő összeget költöttek erősítésre.

Dárdai szűkösebb anyagi lehetőségek mellett is jobban teljesített
Fotó: AFP

A Dárdai-időkben szinte garantált biztos középmezőny helyett mégis a kieséstől rettegnek, sőt az internetes fórumokon már edzőváltást is sürgetnek a berlini szurkolók.

Covic müncheni pontszerzéssel kezdett, de azóta...
Fotó: AFP

„Négy forduló után egy pont, ez természetesen messze nem kielégítő mérleg. De nyugodtnak kell maradnunk, Ante minden segítséget és támogatást megkap tőlünk. Átérezzük a helyzet nehézségét, de van még elég időnk és mérkőzésünk hátra, hogy kikászálódjunk a gödörből”

– állt ki hivatalból Covic mellett Michael Preetz klubmenedzser, akinek egyre többen a fejére olvassák Dárdai könnyelmű leváltását.

Az optimizmusa kincstárinak tűnik: a Bundesliga 1963-as rajtja óta csak kétszer rajtolt hasonlóan (négy meccsen egy döntetlennel) a Hertha, és ezek után mindkétszer, az 1979/80-as és az 1990/91-es bajnokság végén is kiesett.

Varga a Hertha-szurkolók nagy kedvence volt
Fotó: Getty Images

Magyar szempontból érdekes, hogy az elmúlt 56 év során csak egyszer sikerült még a mostaninál is rosszabbul a Hertha első négy fordulója. Az 1972/73-as, négy vereséget hozó szezonrajtot megelőzően is elvesztette egy magyar közönségkedvencét. Az ártatlanul bundázással vádolt, Németországban eltiltott Varga Zoltán akkor szerződött a skót Aberdeenhez – ami szintén áthidalhatatlan veszteség volt a berlini klubnak.

Villámrajtok Dárdaival

A nyáron leváltott Dárdai három teljes szezonban volt a Hertha edzője. A magyar szakember vezetésével mindig sokkal erősebben kezdte a bajnokságot a csapat. 2016-ban 9, 2017-ben 5, legutóbb, 2018-ban pedig 10 pontot szerzett az első négy fordulóban, ellentétben a mostani 1-gyel.

Dárdaival tavaly ilyenkor szárnyalt a csapat
Fotó: AFP

Tavaly ilyenkor csak a százszázalékos, későbbi aranyérmes – mellesleg a 6. fordulóban Berlinben 2-0-ra legyőzött és pontszámban utolért – Bayern München előzte meg a most tökutolsó Herthát.