KIAJOBB

Évtizedek óta magyar átok sújtja a Herthát

Dárdai Pál előtt csak Varga Zoltán távozása küldte ennyire padlóra a berlini futballklubot.
  • Szerző: vav

A német Bundesliga története során csak egyszer rajtolt az ideinél is gyengébben a Hertha. Míg most Dárdai Pál vezetőedző leváltása okozott látványos visszaesést, 47 évvel ezelőtt egy másik magyar legendája, Varga Zoltán távozása után omlott össze Berlin első számú futballklubja.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Padlóra került, sereghajtó a Hertha
Fotó: Twitter

Négy forduló után egyetlen ponttal és 3-10-es gólkülönbséggel az utolsó, 18. helyen szégyenkezik a Hertha BSC a német labdarúgó-élvonalban. A hétvégén az addig pontot sem szerző, Szalai Ádámmal felálló – és átvitt értelemben is talpra álló – Mainz győzte le 2-1-re a berlinieket.

Pedig a vezetőedzői poszton Dárdait váltó Ante Covic magyar elődjénél látványosabb támadófocit ígért. Ráadásul egy új befektető 125 millió eurós (42 milliárd forint) tőkeinjekciójának köszönhetően, a korábbi évek szegényházához képest klubrekordot jelentő összeget költöttek erősítésre.

Dárdai szűkösebb anyagi lehetőségek mellett is jobban teljesített
Fotó: AFP

A Dárdai-időkben szinte garantált biztos középmezőny helyett mégis a kieséstől rettegnek, sőt az internetes fórumokon már edzőváltást is sürgetnek a berlini szurkolók.

Covic müncheni pontszerzéssel kezdett, de azóta...
Fotó: AFP

„Négy forduló után egy pont, ez természetesen messze nem kielégítő mérleg. De nyugodtnak kell maradnunk, Ante minden segítséget és támogatást megkap tőlünk. Átérezzük a helyzet nehézségét, de van még elég időnk és mérkőzésünk hátra, hogy kikászálódjunk a gödörből”

– állt ki hivatalból Covic mellett Michael Preetz klubmenedzser, akinek egyre többen a fejére olvassák Dárdai könnyelmű leváltását.

Az optimizmusa kincstárinak tűnik: a Bundesliga 1963-as rajtja óta csak kétszer rajtolt hasonlóan (négy meccsen egy döntetlennel) a Hertha, és ezek után mindkétszer, az 1979/80-as és az 1990/91-es bajnokság végén is kiesett.

Varga a Hertha-szurkolók nagy kedvence volt
Fotó: Getty Images

Magyar szempontból érdekes, hogy az elmúlt 56 év során csak egyszer sikerült még a mostaninál is rosszabbul a Hertha első négy fordulója. Az 1972/73-as, négy vereséget hozó szezonrajtot megelőzően is elvesztette egy magyar közönségkedvencét. Az ártatlanul bundázással vádolt, Németországban eltiltott Varga Zoltán akkor szerződött a skót Aberdeenhez – ami szintén áthidalhatatlan veszteség volt a berlini klubnak.

Villámrajtok Dárdaival

A nyáron leváltott Dárdai három teljes szezonban volt a Hertha edzője. A magyar szakember vezetésével mindig sokkal erősebben kezdte a bajnokságot a csapat. 2016-ban 9, 2017-ben 5, legutóbb, 2018-ban pedig 10 pontot szerzett az első négy fordulóban, ellentétben a mostani 1-gyel.

Dárdaival tavaly ilyenkor szárnyalt a csapat
Fotó: AFP

Tavaly ilyenkor csak a százszázalékos, későbbi aranyérmes – mellesleg a 6. fordulóban Berlinben 2-0-ra legyőzött és pontszámban utolért – Bayern München előzte meg a most tökutolsó Herthát.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?