KIAJOBB

12 pontban mutatja be a FIFA a világnak a magyar fociválogatottat

44 pont, 12 hely előre: ez az év legnagyobb fejlődése. Kiemelten foglalkoznak a világranglistán látványosan előretörő Rossi-csapattal.
  • Szerző: vav

Érdekes összeállítással mutatja be a magyar labdarúgó-válogatott idei sikertörténetét a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség. A FIFA honlapjának kiemelt cikkében 12 pontban írtak Marco Rossi csapatáról, amely 2020-ban az egész mezőnyben a legtöbbet javított a világrangistán.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Nemzeti csapatunk nagy őszi menetelésével bejutott a részben hazai Európa-bajnokságra, és megnyerte a Nemzetek Ligája-csoportját. Legjobbjaink 44 pontot szerezve 12 helyet ugrottak előre – a negyvenedik pozícióba – a világranglistáján. Ezzel Marco Rossi szövetségi kapitány együttese Ecuadort (41 pont), Máltát (32) és Brazíliát (31) is megelőzve a legtöbbet fejlődő válogatott volt 2020-ban.

Fotó: MTI

A FIFA 12 pontban foglalta össze a mieink látványos előretörését.

1.

Ez Marco Rossi első szövetségi kapitányi megbízatása. Hazájában alacsonyabb osztályú kluboknál, majd a Honvédnál (magyar bajnoki cím) és a DAC-nál (szlovák bronzérem) edzősködött.

2.

Az Izland elleni, hazai Eb-pótselejtező hosszabbításának második percében lőtte Szoboszlai Dominik a mieink 2-1-es győzelmét – és az Eb-szereplés kiharcolását – jelentő gólt.

3.

Összesen három gólt szerzett Szoboszlai az eddigi tucatnyi válogatott meccsén. Ő a legfiatalabb focista abból a 37 játékosból, akiket Rossi idén nevezett a nemzeti csapatba.

4.

A 2020-as kerettagok közül négyen szerepeltek a 2015-ös, új-zélandi U20-as világbajnokságon: Kecskés Ákos, Nagy Ádám, Kalmár Zsolt és Tamás Krisztián.

5.

Mind az öt topligás labdarúgónk a német Bundesligában játszik. Gulácsi Péter, Orbán Willi, Szalai Ádám és Sallai Roland légiójához a napokban csatlakozott a Lipcsében aláíró Szoboszlai.

6.

A magyar válogatott már hat mérkőzés óta veretlen (a legutóbbi kudarc szeptember elején az oroszok elleni, hazai 2-3 volt). Hasonlóra több mint öt éve nem volt példa.

7.

Hét évvel azután játszhatott a magyar válogatottban Loic Nego, hogy az Izland ellen egyenlítő francia középpályás 2013 szeptemberében Újpestre igazolt. Tavaly lett magyar állampolgár.

8.

Őszi nyolc meccséből egy vereség és két döntetlen mellett ötöt megnyert a Rossi-csapat. Összehasonlításul: 2019-ben a tíz mérkőzésből hatot elvesztett a válogatott.

9.

A vb-selejtezőkre többek között Anglia és Lengyelország mellé sorsolt magyar válogatott korábban kilencszer szerepelt világbajnokságon. Legutóbb 1986-ban, Mexikóban.

10.

Rossi légiósai tíz külföldi bajnokságból érkeztek: Angliából, Belgiumból, Ciprusról, Hollandiából, Horvátországból, Németországból, Svájcból, Szerbiából, Szlovákiából és Törökországból.

11.

A csapatkapitány Szalai Ádám már tizenegy éve válogatott. Legtapasztaltabb játékosunk a 2009-es debütálása óta 67 meccsen 21 gólt szerzett a válogatottban.

12.

Idei mérkőzésein tizenkét gólt ért el a válogatott, egyedül az oroszok elleni moszkvai döntetlen során nem sikerült betalálni az ellenfél kapujába.

És ezeket olvastad már?