OLDALVONAL

Idén már a VAR is segíthet a Fradinak a Bajnokok Ligájában

A Ferencváros ma 21 órától a norvég Molde otthonában lép pályára a labdarúgó Bajnokok Ligája playoffkörének első mérkőzésén. Az eddigi selejtezőkkel ellentétben itt már videobíró-technológia (VAR) is segíti a játékvezető munkáját.
  • Szerző: GG

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) előírásai alapján az első három selejtezőkörben nem volt lehetőség a VAR (videobíró) használatára, azonban a csoportkörről döntő, playoffkörben már alkalmazható a technológia. A Fradi tavalyi európai kupamenetelését figyelembe véve ez jó hír a magyar bajnoknak, hiszen több fontos esetben tévedett a kárára a játékvezető. Ez a VAR használatával kiküszöbölhető lett volna.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A Fradi már a svéd, a skót és a horvát bajnokot is kiverte
Fotó: MTI

Az Európa-liga csoportkörének utolsó fordulójában a bolgár Ludogorec otthonában egy kezezés miatt járt volna büntető a Ferencvárosnak, amit nem vett észre a játékvezető 0-0-s állásnál, nem sokkal ezután pedig betalált a bolgár csapat.

„Őszintén megvallva, a meg nem adott tizenegyes kissé visszavetette a csapatot”

– mondta el a találkozót követően Szerhij Rebrov, az FTC ukrán vezetőedzője.

A találkozó végül 1-1-el ért véget, győzelem esetén a Fradi jutott volna tovább a csoportból, ami a sportszakmai siker mellett közel 300 millió forintot hozott volna a konyhára.

A bosnyák válogatott balhátvéd, Eldar Civic kétszer jutott a kiállítás sorsára durvasága miatt, az Espanyol elleni 2-2-es El-csoportmeccsen, valamint a Dinamo Zagreb elleni BL-selejtező visszavágón (0-4). Ezeknél az eseteknél a VAR segítségével, lehet, megúszta volna a piros lapot a 24 éves focista.

A VAR is segíti a játékvezető munkáját a BL-playoffkörében
Fotó: AFP

A topligákkal ellentétben a Bajnokok Ligájában nem egy központi stúdióban kap helyett a videobíró, hanem rendszerint a stadionon belül helyezik el.

„A Bajnokok Ligájában más a helyzet, mint amit eddig láthattunk egy átlagos bajnoki forduló alatt. Az UEFA-nak több busz áll rendelkezésére, ezek pedig a videobíró bevezetése óta rendszerint a stadionon belül helyezkednek el. Itt állítják fel a VAR-nak szánt stúdiót, tehát egy ilyen mérkőzésen nincs konkrét központ. A stúdióban ülők az egész találkozót figyelemmel kísérik, de csak négy esetben avatkozhatnak közbe”

– mondta el a Szabó Zsolt, korábbi FIFA-játékvezető a Ferencváros honlapján.

A tét tehát óriási a Molde ellen, amennyiben a Fradi sikerrel veszi az oda-visszavágós párharcot, bejut a BL-csoportkörébe, kiesés esetén az El-főtábláján folytathatja.

Négy esetben avatkozhat közbe a VAR

1. A mérkőzésen esett gólok alapos vizsgálata

2. A tizenhatoson belül történő szabálytalanságok

3. Melyik játékos kapott sárga vagy piros lapot

4. Közvetlen piros lapos szituáció

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?