SPORT

Döbbenetes részletek Tóth Bendegúz tragédiájáról: barátja próbálta újraéleszteni a sportolót

Klubtársai mindent megtettek, hogy megmentsék a 22 éves sportolót.
  • Szerző: Ripost

Felfoghatatlan és megrázó Tóth Bendegúz halála. Az ESMTK válogatott birkózója hirtelen rosszul lett klubja csütörtöki, szabadtéri edzésén. Az U23-as Eb-ezüstérmes sportolót hiába próbálták azon nyomban újraéleszteni, már nem tudtak segíteni rajta.

Fotó: Magyar Birkózó Szövetség

„Nem akarjuk elhinni, hogy nincs már köztünk. Semmi sem utalt rá, hogy ennyire fiatalon tragédia történhet vele, és elveszítjük őt – mondta a Blikknek a sportoló édesapja, Tóth József a könnyeivel küszködve. – Az edzésen egyik klubtársa hátán ülve lett rosszul, elernyedtek az izmai. A gyakorláson részt vevők azonnal látták, hogy nagy baj van, ennek megfelelően mindent megtettek, hogy megmentsék a fiamat, de sajnos nem jártak sikerrel”.

Tóth Bendegúz februárban részt vett a római Európa-bajnokságon. Miután hazatért, levertségre panaszkodott, be is lázasodott.

„Mivel a koronavírusra utaló tünetei voltak, két hétig otthon maradt karanténban. A rosszullét elmúlt, márciusban több sportoló társaságában elment vérplazmát adni, mivel gyanítottuk, átesett a fertőzésen. Az első koronavírustesztje pozitív lett, majd ezt követően kétszer mutattak ki nála negatív eredményt” – tette hozzá a sportoló édesapja, akinek fia tehát legyőzte a koronavírust a vizsgálatok alapján.

A karantén idején gőzerővel végezte az egyéni edzéseket a birkózó.

„Bendegúz maximalista volt, miután leállt a sportélet, egyénileg készült, futott, erősített. Másfél hete kezdték el a közös tréningezést, amely során szintén komolyan hajtotta magát” – árulta el fiáról Tóth József.

Dr. Bakanek György, a magyar birkózóválogatott keretorvosa szerint általában a keringési rendszer összeomlása vezethet leggyakrabban tragédiához, illetve hozzátette, a birkózó halálának oka a panaszok, tünetek és leletek összevetése után lesz kideríthető.

„Várunk az igazságügyi orvos szakértő által elvégzett boncolási eredményre – mondta a szakember, aki hozzátette, a sportoló halála után elvégzett koronavírusteszt negatív eredményt hozott. – Sok oka lehet egy ilyen tragédiának. Lázas megbetegedés során begyulladhat a szívizom, és ha erős megterhelést kap, ez fiatalkorban is végzetes lehet. Lehet ingerületvezetési zavar, amikor a szív nem kap megfelelő impulzusokat, vagy aneurizma, amikor a szívizom vagy az érfal elveszti a rugalmasságát, s megreped, illetve embólia is okozhatja a bajt”.

És ezeket olvastad már?