TÜZELŐÁLLÁS

Aggódnak a focilegendákért, betegségekkel küzdenek a vb-hősök

A világ egyetlen háromszoros világbajnoka, Pelé depressziós és bezárkózott. Az elmúlt évszázad legjobb labdarúgója, Diego Maradonáért imát kért a lánya. A játékosként és szövetségi kapitányként is vb-győztes Franz Beckenbauer teljesen eltűnt a szívműtéte óta.
  • Szerző: Ripost

Hétfőn interjút adott Brazíliában Pelé fia, és azóta az édesapjáért aggódik a világ. Edinho többek között elmondta, hogy apja nem tud önállóan járni, és nem hajlandó elhagyni a házat.

Pelé
Fotó: AFP

„Problémája van a mozgással, ami egyfajta depressziót váltott ki – magyarázta Edinho. – Képzeljék el, ő a király, ma pedig nem tud járni rendesen. Bezárkózott, nem hagyja el a házat, mert nem szeretné, hogy így lássák.”

A 79 éves Pelé a futballtörténelem egyetlen háromszoros világbajnoka. 1958-ban, 1962-ben és 1970-ben ért a csúcsra a brazil válogatottal.

Habár Diego Maradona 20 évvel fiatalabb Pelénél, könnyen lehet, hogy rosszabb állapotban van a Fekete Gyöngyszemnél. Lánya, Giannina szerint Maradona súlyos beteg, csak nem vesz tudomást róla. A FIFA a 20. század legjobb labdarúgójának választotta az 1986-ban világbajnoki címet szerzett argentint, aki folyamatosan kezelés alatt áll.

Egy éve gyomorvérzés miatt kellett műteni, nyáron a térdét és a vállát operálták, ráadásul folyamatosan szívproblémákkal küzd. Giannina novemberben imára szólította fel apja rajongóit. Szerinte haldoklik Argentína egyik legnagyobb bálványa.

Három olyan szakembere van a futballvilágnak, aki játékosként és szövetségi kapitányként is világbajnoki címet nyert. Egyikük, Franz Beckenbauer három éve szívműtéten esett át, és azóta szinte teljesen eltűnt a közéletből. A 74 éves német legenda azt követően betegedett meg, hogy a német futballszövetség korrupciós ügyében vizsgálatot indított ellene, csalás és pénzmosás gyanúja merült fel. Nem sokkal később pedig elvesztette fiát, Stephant, aki éveken át agydaganattal küzdött.

Beckenbauer egykori csapattársa, Németország másik büszkesége, Gerd Müller Alzheimer-korral küzd. Az 1970-es vb gólkirályáról a Bild azt írta, súlyos beteg, folyamatos ápolásra szorul, ezért gondozóotthonban helyezték el.

És ezeket olvastad már?