TÜZELŐÁLLÁS

A világ legjobbjaival nyerné meg az Eb-t magyar pólóválogatott

A magyar férfi vízilabda-válogatott 1999 után nyerne újra Európa-bajnoki aranyérmet. Märcz Tamás együttesének minden esélye megvan arra, hogy hazai pályán érjen fel a csúcsra.
  • Szerző: ST

A tavaly nyári, kvangdzsui világbajnokságon már megmutatta a magyar pólóválogatott (4. hely), hogy képes lehet majd a hazai Eb-n egy kimagasló eredményre.

Ebben nagy segítséget jelenthetnek a bombaformában lévő Fradi-játékosok, akik az előző évben a Bajnokok Ligáját nyerték meg (Varga Dénest választották meg a sorozat legjobbjának), valamint a legutóbbi kilenc kupasorozatban, ahol elindultak a klubbal, az élen végeztek.

Varga Dénes
Fotó: MTI

 

Hét fradista a keretben

Märcz Tamás szövetségi kapitány ennek megfelelően hét fradistát is nevezett – Vogel Soma, Jansik Szilárd, Mezei Tamás, Pohl Zoltán, Varga Dénes, Vámos Márton, Zalánki Gergő – a tizenhárom fős Eb-keretbe.

„Gyors a csapat, Olaszországban is jó megindulásokat láthattunk, aminek örültem, mert sokat viszontláttam az elmúlt időszak gyakorlásaiból. Az elmúlt egy-két esztendőben fizikálisan és tudás szinten is felerősödtünk az élmezőnyhöz, mindezt az Európa-bajnokságon szeretnénk igazolni” – mondta el Märcz Tamás szövetségi kapitány a waterpolo.hu-nak.

Märcz Tamás
Fotó: MTI

Az olimpiai indulás is a tét az Eb-n

A magyar válogatott a törökök ellen kezdi a kontinenstornát január 14-én, majd a spanyolokkal és Máltával játszik. Az Eb-győzelem azért is lenne fontos, mivel ez olimpiai kvótát jelentene a nemzeti csapatnak. A tornát követően viszont már csak a márciusi, rotterdami, olimpiai kvalifikációs selejtezőből lehetne indulási jogot szerezni Tokióra. A holland városban három hely vár majd gazdára.

„Azt, hogy melyik tornán sikerül begyűjteni a kvótát, azt még én sem tudom. Most azon dolgozunk, hogy akár már az Eb-n sikerüljön. Ebben a csapatban megvan lehetőség, hogy akár az Eb-n, akár a későbbiekben, de megoldja a feladatot” – nyilatkozta Märcz még decemberben az Origónak.

A Fradi BL-t nyert tavaly
Fotó: MTI

A magyar válogatott a legutóbbi Eb-n csupán a 8. helyen végzett, de az azt megelőző három tornán két bronzérmet és egy ezüstöt nyert.

És ezeket olvastad már?