SPORT

Mekkora tapló, óriási botrányt kavart a sportlegenda

Elmentek neki otthonról? Rasszista és szexista: a pofátlan Nastase a mikrofonnál és a pályán is kiverte a balhét. Megríkatta a magyar származású teniszezőnőt is.
címkék:
  • Szerző: vav

Még 70 évesen sem nőtt be Ilie Nastase feje lágya. A nőügyeiről, fura ruháiról és botrányos kijelentéseiről is híres egykori teniszsztár most különösen elemében volt: többeknek is beszólt Románia és Nagy-Britannia Fed Kupa-meccse alkalmából.

Játék közben gyalázkodás miatt kellett elzavarni a pálya közeléből. A bírót és a brit színekben teniszező Konta Johannát is sértegette, utóbbi el is sírta magát miatta:

Pedig előtte felettébb jókedvű, "csak éppen" rasszista és szexista volt. A román női válogatottat vezető volt világelső egy korábbi sajtótájékoztatón szexista megjegyzéssel hozta zavarba Anne Keothavongot: az ellenfél 33 éves edzőjének a hotelszobaszáma iránt érdeklődött. Az egzotikus szépségű, laoszi származású Keothavong - második gyermekét váró családanyaként - elnéző mosollyal fogadta Nastase ízléstelen poénját.

"Mindig is vonzottuk egymást"

- tette hozzá magyarázatul a közös fotózásuk alkalmával, átkarolva a nőt.

A román játékosok is kénytelen-kelletlen udvariasan mosolyogtak, amikor idős szövetségi kapitányuk szexistából átváltott rasszistába:

Izgatottan várom, lássuk, milyen színű lesz a baba: tejcsoki?

- vetette oda románul, amikor sztárja, Simona Halep éppen angolul nyilatkozott Serena Williams és párja, Alexis Ohanian gyermekáldásáról.

A saját bevallása szerint 8-900 nővel lefeküdt, korábbi Roland Garros- és US Open-győztes Nastase kijelentései miatt vizsgálatot indított a Nemzetközi Teniszszövetség (ITF).

"Az ITF nem tolerál semmiféle diszkriminatív és sértő kijelentést, illetve viselkedést. Tudunk a román csapatfőnök Ilie Nastase szóban forgó megnyilatkozásairól, és azonnal vizsgálatot indítottunk az ügyükben"

- közölte a szövetség.

A román Prosport híroldal szerint akár el is tilthatják Nastasét.

Magyarellenes kijelentést is tett

Több botrányos ügye is volt már. Az első afroamerikai Grand Slam-győztes teniszcsillagot, Arthur Ashe-t például "negroni"-ként (néger) emlegette. A magyarságot is megsértette már: az NSO emlékeztet, hogy a romániai Diszkriminációellenes Tanács magyar- és cigányellenes kijelentések miatt pénzbüntetéssel sújtotta. Nastase akkor azt mondta, hogy ha Románia elnöke lenne, a Székelyföldre deportálná a romákat, hogy megváltoztassa a térség etnikai viszonyait.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?