1 éve

Előbb kaphat vakcinát a világ összes olimpikonja

Könnyen lehet, hogy soron kívül biztosítani fogják az oltást azoknak a magyar sportolóknak, akik részt vesznek a nyári tokiói olimpián.

Szerző Ripost

A Magyar Olimpiai Bizottság azt kérte a kormánytól, hogy soron kívül kaphassák meg a koronavírus-fertőzés elleni védőoltást azok az olimpikonok, akik már kvótát szereztek. Illetve azok is, akiknek még van esélyük kijutni a nyári ötkarikás játékokra.

Fotó: Pixabay.com

„Nyitottak vagyunk arra, hogy ez így legyen, az illetékes tárcának kell erről egyeztetnie a Magyar Olimpiai Bizottsággal – mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. – Ha az egyeztetésen túl vagyunk, soron kívül biztosítani fogjuk az oltást az olimpián résztvevő sportolóknak és edzőiknek.”

Erről beszélt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egykori alelnöke, a kanadai Dick Pound is. Szerinte elsőbbséget kellene élvezni az élsportolóknak az oltások kapcsán, hogy elkerüljék a megbetegedést és a szövődményeket, illetve hogy a lehető legtöbben képviselhessék hazájukat Tokióban. Hozzátette, nem gondolja, hogy Kanadában bárki kifogásolná, ha előre sorolnák azokat a sportolókat, akik dicsőséget szerezhetnek a nemzetnek az olimpiai játékokon.

Magyarországon sem okozna problémát a „kivételezés”, hiszen Orbán Viktor miniszterelnök elmondta, rövid időn belül több millió kínai vakcinát tudna beszerezni a magyar kormány.

„Ha az egészségügyi hatóságok elvégzik a dolgukat és a kínai vakcinát is tudjuk használni, akkor olyan gyorsan tudunk oltani, hogy talán még jóval nyár előtt is vissza kaphatjuk a régi életünket” – fogalmazott Orbán a Kossuth Rádióban, vagyis idehaza senkit sem érintene hátrányosan, ha a magyar olimpiai csapat 400-500 tagját előre sorolnák.

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!