INSIDER

Kormányinfó: ők következhetnek az oltási sorrendben az idősotthonok után

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő január 14-én is megtartották a kormányinfót.
  • Szerző: Ripost

Gulyás Gergely ismertette a kormány által meghozott legfrissebb döntéseket. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, ennek az évnek is az első negyedévét, félévét a koronavírus fogja meghatározni.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Szerencsére túl vagyunk a járvány csúcsán, Magyarországon a járvány visszaszorulóban van, de ez nem minden európai országban van így. Épp ezért fontos fenntartani az eddigi szabályokat, ez a garanciája annak, hogy a járvány második hulláma lefelé tartson.

Budapest, 2020. október 22.
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 22-én.
MTI/Balogh Zoltán

„A kormány ígéretet tett arra, hogy a munkahelyeket megvédi, ahány munkahelyet a vírus tönkretett, annyi új munkahely jön létre” – mondta Gulyás Gergely. A foglalkoztatottsági adat decemberben szerény mértékben, de növekedett. 4000 ezer emberrel többen dolgoznak most Magyarországon, mint 2020 decemberében.

Gulyás Gergely szerint két lehetőség van arra, hogy a kormány enyhítsen az intézkedéseken. Ha az adatok tovább csökkennek, vagy ha sikerül az átoltottságot növelni annyira, hogy a legveszélyeztetettebbek már biztonságban legyenek.

Jelenleg 19,7 millió, koronavírus elleni oltóanyagot foglalt le Magyarország, de sajnos a szállítás nagyon lassan halad. Az uniós számítások szerint a teljes adag kiszállítása 30 hétig is eltarthat. Ezt viszont a kormány nem akarja megvárni, így máshonnan is tervez vakcinát beszerezni. Jó esély van a kínai Sinofarm vakcina nagy mennyiségű beszerzésére. Továbbá az oroszokkal is tárgyalásokat folytatnak.

Budapest, 2020. október 8.
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivõ és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 8-án.
MTI/Kovács Tamás
Fotó: MTI

Eddig összesen 96 ezer embert oltottak be hazánkban. A beoltási sorrenddel kapcsolatban hozzátette: az egészségügyi dolgozók után az idősotthonok lakói következnek, akiket majd a 60 éven felüli idősek és betegek váltják fel.

A kormány nem teszi kötelezővé az oltást. Mint eddig, továbbra is regisztrálni kell azoknak, akik szeretnék megkapni. A magyar kormány egyértelműen oltáspárti.

Gulyás Gergely elmondta: csaknem 50 ezer vállalkozás él a hitelmoratóriummal, ez milliárdos segítség. A bérek kétharmadának átvállalása 10 657 igénylő esetében történt, ez a foglalkoztatóknak a jelentős része.

Újságírói kérdésre megválaszolták:

- Kegyeletsértésnek tartják Hadházy Ákos halottasházi akcióját. Az eset kapcsán az ellenzéki polgármester felelősségét lehet megállapítani.

- Egyelőre elfogadja a kormány a MOK javaslatát, hogy meglehessen választani a szülészt. A szabályozás megalkotása jelenleg is folyamatban van.

- Előbb kapnak oltást az idősek a rendvédelmiseknél. Jelenleg 1,3 millió ember regisztrált az oltásért.

- A vakcinaútlevéllel kapcsolatban jövő csütörtökön tartanak egy uniós csúcstalálkozót. Magyarország részese kíván lenni egy ilyen rendszernek.

- Szentkirályi Alexandra közölte: a regisztráció után csak azok kapnak e-mailen értesítést, akik bepipálták a kapcsolattartási lehetőséget. Akik nem azok csak akkor fognak értesítést kapni, ha rendelkezésre áll számukra a vakcina.

-Akkor sem fogják kötelezővé tenni az oltást, ha kevesen regisztrálnak a nyájimmunitáshoz.

-Gulyás Gergely: az a helyes, ha a legrosszabb forgatókönyvvel számolunk. Legkésőbb nyáron lesz nyitás, ha lesz máshonnan vakcina, akkor korábban.

- Még bizonytalan a nyári fesztiválok sorsa.

A vakcinabeszerzésekről Gulyás Gergely azt mondta: az EU-s oltóanyag-szállítás lassú, 100 ezer alatt van az unión keresztül Magyarországra érkező heti mennyiség, amivel körülbelül 30 hétig tartana a veszélyeztetett 3 millió embernek a beoltása.
A kormány ennél gyorsabban akarja maga mögött hagyni a lezárások korszakát, ehhez viszont máshonnan is kell vakcinát beszerezni – hangsúlyozta.
Az EU-ból eddig 129 860 ember beoltására elegendő oltóanyag érkezett Magyarországra, és 96 100 embert oltottak be – tájékoztatott, majd hozzátette, az EU-n keresztül eddig 19,7 millió adag oltóanyagot kötött le Magyarország.
Megjegyezte, az EU-ból kilépett Egyesült Királyságban, továbbá Izraelben és Kínában is eredményesebben tudtak gondoskodni az oltóanyaggyártásról, illetve -beszerzésről, mint azt az unió tette.

A magyar járványügyi intézkedések következetesek

Gulyás Gergely arról is beszélt, továbbra is a következetes magyar járványügyi intézkedések betartása a garanciája annak, hogy a koronavírus-járvány második hulláma lefelé tartson. Fontosnak nevezte, hogy a szabályok meghozatalát nemzeti konzultáció előzte meg.
Hangsúlyozta, a korlátozó intézkedések hatására ugyan Magyarország túl van a második hullám csúcsán, visszaszorulóban van a járvány, csökken a fertőzöttek és az elhunytak száma, ám ez nem európai jelenség, így a vírus behozatalának, terjedésének veszélye továbbra is fennáll.

A védelmi intézkedésekről

A korlátozások enyhítésére két lehetőség van: vagy a járványgörbének kell továbbra is lefelé tartania – de a jelenleginél lényegesen kevesebbnek kellene lennie az aktív megbetegedésnek -, vagy az átoltottságot kell olyan mértékűre növelni, amely garantálja, hogy a legveszélyeztetettebbek már nem kaphatják el a betegséget – közölte a Miniszterelnökség vezetője.
A halálozási adatokról azt mondta: a kormányzati adatközlés pontos volt, tavaly az egy évvel korábbi halálozási számhoz képest mintegy kilencezerrel hunytak el többen, ők azok, akik koronavírus-megbetegedés következtében veszítették életüket.

Magyarország a legjobban teljesítő országok között van a munkahelyvédelem területén

A miniszter kiemelte, hogy Európában Magyarország a legjobban teljesítő országok között van a munkahelyvédelem területén, decemberben négyezerrel többen dolgoztak, mint 2019 decemberében, ami azt mutatja, hogy a kormány gazdasági intézkedései beváltották a hozzájuk fűzött reményeket.

Sokan élnek a hitelmoratóriummal

Gulyás Gergely beszámolt arról is, az első adatok szerint továbbra is nagyon sokan élnek a hitelmoratóriummal, amely 2,6 millió családnak biztosít jogosultságot a hiteltörlesztési kötelezettség felfüggesztésére. Ezzel a lehetőséggel mintegy másfél millióan élnek, ami azt jelenti, hogy mintegy 3600 milliárd forintos hitelállomány esik a moratórium alá – mondta.
Közölte továbbá, hogy a jogosult vállalkozások 48,5 százaléka, 48 ezer társaság él a hiteltörlesztési moratóriummal, ami 4300 milliárd forintos hitelállományt érint.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?