Fanatikus Ukrajna-párti merénylő akarta megölni Donald Trumpot

KÜLFÖLD
Létrehozva: 2024.09.09.

Friss kutatás: ezért vonzóbbak a szakállas férfiak

Egyes kutatások szerint a férfi arcszőrzet a hosszú távú kapcsolat fokmérője. A szakállat a nők nemcsak vonzónak és maszkulinnak ítélik meg, de ösztöneik alapján jó és védelmező apának is tartják az erősebbik nem borotválatlan képviselőit.

Hatalmas divattá vált az arcszőrzet viselése az elmúlt években, és nemcsak a harminc pluszosok, de az ennél fiatalabb férfiak körében is. Jócskán ráerősítettek erre a trendre a világsztárok is, akik szép számmal viselnek borostát, illetve rövidebb-hosszabb szakállat. Mindennek köszönhetően mára nemcsak a nagypapák kiváltsága a szúrós megjelenés, amit rengeteg nő tart szexisnek és kívánatosnak szerte a világon.

Szimbólum és fokmérő

A szakállról a legtöbb embernek a következő dolgok jutnak eszébe: férfiasság, erő, dominancia, önérvényesítési képesség, bölcsesség. A nők, és valójában a férfiak szemében mindegyik kívánatos tulajdonság, persze csakis egészséges mértékben. A szakáll mindemellett a fizikai, intellektuális és érzelmi érettség szimbóluma, ami egyebek között megbízhatóságot tükröz. Egy szakállal keretezett arc a külvilág számára erős kisugárzást jelent és egészségről árulkodik. Az arcszőr ráadásul ápolást igényel. Az a férfi, aki odafigyel a testének erre a részére, energiát tesz abba, hogy gondozza a szőrszálait és ezzel vonzó megjelenést kölcsönöz magának, az minden bizonnyal hasonlóan gondos életének más területein is.

A vonzódás mögött

A szőrösséget a köztudatban a férfi hormonok magas szintjével helyezzük párhuzamba, ezzel együtt a nők magas szexuális vérmérsékletet is feltételeznek az erős arcszőrzetet mögött. A fizikai erő és a nemzőképesség pedig – még ha tudat alatt is –, de elsődleges szempontok a családalapítás, a gyerekek ellátása és a család fenntartása tekintetében. Ezen kívül több tényező befolyásolhatja még a vonzódásunk. Például a biológiai csáberő, ami leginkább azt takarja, hogy az arcszőrzettel rendelkező férfi, egy biológiailag érett ember, aki férfias jegyekkel bír, életerős, tele van tesztoszteronnal, vagyis termékeny. A maszkulin jelkép kihangsúlyozza a férfias jegyeket, az éles arcvonást és állkapocsformát, erős, védelmező megjelenést kölcsönöz.

Fontos szót ejteni arról is, hogy kulturálisan mit jelent a szakáll. Ahány nemzet, annyi történelmi hős, irodalmi alak, művész és ismert ember, akik tevékenységük és sikereik mellett tudtukon kívül a megjelenésükkel is irányt mutattak a történelem során, és teszik ezt ma is. A különféle korokban más és más jelentéssel bírt a szakáll viselése. A hippimozgalmak idején például a lázadást és a konformitás elleni küzdelmet jelölte szemben a társadalmi normák szerint élő borotvált arcú családapákkal, és persze a bevonuló katonákkal. A modern világban inkább az egyes szubkultúrák és divatirányzatok követői között népszerű, ugyanakkor elmondható, hogy a szakáll mindig is a férfi identitás alapja volt és lesz. Önkifejezési mód, ami a viselője számára a magabiztosság és teljesítőképesség érzésével társul.

Bearded,Handsome,Man,And,Female,Slim,Flexible,Body,Of,Young
Illusztráció / Fotó: Volodymyr TVERDOKHLIB / Shutterstock

Hosszú távra keressük

Egy 2016-os kutatás szerint, amelyben több mint 8 ezer 18 és 100 év közötti nő, három csoportra osztva vett részt, kiderült, hogy a megkérdezettek szerint az arcszőrzet a férfiasság szintjét emeli. Nem mindegy azonban, hogy az milyen hosszúságú. A felmérés önkéntesei fényképeket néztek szőrzet nélküli, borostás és szakállas férfiakról. A megkérdezettek utóbbiakat tartották a legvonzóbbnak és legmegbízhatóbbnak abban az esetben, ha hosszú távú kapcsolatot kerestek. Ha a szexuális vonzerő volt kérdés, a frissen borotváltak nyertek, rövid távú viszonyokhoz és kalandokhoz pedig a borostás arcúakat választották befutónak. A tanulmány vezető szerzője elmondta, tudat alatt férfiasabbnak, eszesebbnek, szorgalmasabbnak, jólelkűbbnek és őszintébbnek tartják a nők a szőrös személyeket. Ezek azok a tulajdonságok ugyanis, melyeket majdani házastársuktól, és gyermekük apjától várnának el.

Nem vagyunk egyformák, és hiába az évezredes belénk kódolt viselkedés, és a modern kutatási eredmények, nem mindenki rajong a szőrös arcért, és ez nemcsak a nőkre, de a férfiakra is igaz. Sokan a feléjük érkező elvárások miatt hagynak borostát és növesztenek szakállát, hogy ilyen módon feleljenek meg a férfiasságra vonatkozó kimondatlan igényeknek. Azt is lényeges szem előtt tartani, hogy nagyon sok nő kifejezetten a sima arcbőrhöz vonzódik. Habár lehetnek megjelenésre vonatkozó preferenciák, a lényeg, mint tudjuk, belül lakozik, és talán ez az, amire igazán érdemes koncentrálni.

Évezredek óta kedveljük

Az ősi időkben a szakáll megjelenése a nemi érés fontos állomása volt, ez mutatta meg, hogy a fiatal férfi elérte azt a kort, ami érettséggel, erővel, a védelem képességével és a termékenységgel jár. Az arcszőrzet ezért komoly üzenettel bírt a nők számára: a férfi képes utódokat nemzeni és gondoskodni is róluk. Utóbbi a túléléssel köthető össze. Fontos szempont az is, hogy egy testileg érett ember, képes arra, hogy szembe szálljon a különféle elemekkel, erejével, harci képességeivel, agresszív fellépésével óvja a nőt és a gyermeket. Emellett az egészséget is jelentette, hiszen arról, akinek megfelelő szőrzet nőtt az arcán, feltételezték, hogy fizikailag ép, jó genetikával és erős immunrendszerrel rendelkezik, vagyis kisebb mértékben hajlamos a betegségekre. Ezért vonzódtunk és vonzódunk ma is ösztönösen a szőrös külsőhöz. A szakáll a régi kultúrákban ráadásul vezetők és harcosok szimbóluma is volt, ami szintén erőt, befolyást, bölcsességet, megbecsülést és közösség általi elfogadást tükrözött, ami a nők szemében ugyancsak biztonságot és stabilitást jelentett.

Forrás: Fanny magazin

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek