Létrehozva: 2022.04.09.

Ez vár Will Smith-re a pofon miatt – Megszületett a filmakadémia ítélete

Szerző Ripost

Tíz évre eltiltották az amerikai filmakadémia rendezvényein, köztük az Oscar-gálákon való részvételtől Will Smith-t, aki a március 27-i díjkiosztón arcul ütötte színésztársát, Chris Rockot.

„A 94. Oscar-gála célja az volt, hogy ünnepelje közösségünk mindazon tagjait, akik hihetetlen munkát végeztek az elmúlt évben. Ezeket a pillanatokat azonban beárnyékolta Smith elfogadhatatlan és ártalmas viselkedése a színpadon, amelynek szemtanúi voltunk” – indokolta a pénteken hozott döntést a filmakadémia elnöke, David Rubin és az akadémia vezérigazgatója, Dawn Hudson.
A színész azt mondta, hogy elfogadja és tiszteletben tartja a filmakadémia kormányzói testületének döntését.

Az akadémia bocsánatot kért a helyzet kezeléséért, azért, hogy a történtek ellenére engedték Smithnek átvenni a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat.

Fotó: Richard Harbaugh

A közvetítés ideje alatt nem reagáltunk megfelelően a teremben kialakult helyzetre, ezért bocsánatot kérünk. Ez alkalom lett volna arra, hogy példát mutassunk vendégeinknek, nézőinknek és filmakadémiai családunknak szerte a világon, de ezt elmulasztottuk, nem lévén felkészültek a precedens nélküli esetre – olvasható a pénteki kormányzótanácsi ülésről kiadott közleményben.

Fotó: AGENCE / BESTIMAGE / Northfoto


A gálát követő napokban az akadémia azt közölte, hogy felkérte Smith-t a távozásra, de ő nem volt hajlandó erre. Az AP szerint nem világos, milyen formában szólították fel a színészt a helyszín elhagyására, és több hírportál úgy értesült, hogy hivatalosan sosem kérték fel a távozásra a Dolby Színházból, sőt a The Los Angeles Times csütörtökön azt írta, hogy az Oscar-gála producere, Will Packer azt mondta neki, hivatalosan nem akarják a távozását, „azt akarjuk, hogy maradj”.
A filmakadémia összes rendezvényétől való eltiltás azt jelenti, hogy Will Smith az elkövetkező 10 évben nem adhat át Oscar-díjat, miként ez a legjobb főszereplők esetében hagyomány.
Az akadémia pénteki nyilatkozata nem tér ki arra, hogy Will Smith jelölhető lesz-e Oscar-díja a következő 10 évben, és a 94. gálán átadott Oscar-díját sem vonta vissza. A filmakadémia nem vonta vissza korábban az Oscart kizárt tagjaitól sem, így Harvey Weinsteintől vagy Roman Polanskitól sem.

A filmakadémia ugyanakkor „mélységes háláját” fejezte ki Chris Rocknak, amiért „a rendkívüli körülmények ellenére is megőrizte higgadtságát”.
Will Smith már a gála másnapján bocsánatot kért Chris Rocktól, akit megütött, és mindenkitől, akit szerinte ezzel megsérthetett, ennek ellenére a filmakadémia elítélte a hollywoodi sztár viselkedését, és bejelentette, hogy vizsgálatot indít az ügyben. A fegyelmi eljárást annak ellenére is lefolytatták, hogy a botrány miatt Smith a gálát követő hét péntekén lemondott filmakadémiai tagságáról.

A díjátadón Will Smith kapta meg a legjobb színész Oscar-díját a Richard király című életrajzi filmben nyújtott alakításáért. A színész röviddel korábban azzal sokkolta a Dolby Színházban ülő több mint 3000 fős közönséget és a tévénézőket, hogy a műsor egyik szereplőjét, Chris Rockot felpofozta, mert a humorista a felesége, Jada Pinkett Smith rovására sütött el egy ízléstelen viccet.
Visszaéltem az akadémia bizalmával, és megfosztottam más jelölteket és díjazottakat attól a lehetőségtől, hogy ünnepeljenek és ünnepeltessenek rendkívüli munkájukért. Ezért lemondok akadémiai tagságomról, és elfogadom a kormányzói tanács ítéletét az esettel kapcsolatban

– volt olvasható a tagságról való lemondást bejelentő közleményben. Smith egyúttal bocsánatot kért a filmakadémiától, a gálaműsor producereitől, a közreműködőktől, a nézőktől és a Williams családtól. A Richard király című film ugyanis azt a történetet mutatja be, hogy Richard Williams, Serena és Venus Williams apja hogyan nevelt teniszcsillagot lányaiból.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Opitz Barbi megvált a hatalmas, göndör hajától

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

borsonline.hu

Ennek a 4 csillagjegynek nagy pénz üti a markát még idén tavasszal

magyarnemzet.hu

Trócsányi László nem fogadja el a Fidesz-KDNP felkérését

metropol.hu

Harry herceg nem találkozhat Katalinnal, nagybeteg sógornőjével

magyarnemzet.hu

„Magyar Péter nem fogja beperelni Varga Juditot, mindent lehet bizonyítani”

origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

mindmegette.hu

Muskátli kiültetése a tél után: ha így csinálod, nyáron ontani fogja a virágokat

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

SHOWBIZ

Béres Anett: „Soha többé nem ugrom le sehonnan életemben”

SHOWBIZ

Schmuck Andor dalra fakadt: "A fülekben kevesebb kárt teszek, mint pár mai előadó"

SHOWBIZ

Válása miatt kapott hideget-meleget Szabó Ádám felesége

SHOWBIZ

Íme a magyar Elvis Presley: „Nem vagyok imitátor, én énekes vagyok”

SHOWBIZ

Ez ám a megtiszteltetés: Bangó Margit közös dalra hívta Curtist

SHOWBIZ

Nagy bejelentést tett Ördög Nóra – aztán jött a hideg zuhany

SHOWBIZ

Exei ajándékával költözött a férjéhez a TV2 sztárja

SHOWBIZ

Elárulta a Next Top Model Hungary zsűritagja, kiből lesz sikeres modell