Létrehozva: 2022.09.07.

20%-ot is spórolhatsz a rezsin, ha klímával fűtesz

Egy jól megválasztott és karbantartott hűtő-fűtő berendezéssel sokkal gazdaságosabban lehet felfűteni a lakást, mint például gázzal.

Sokan úgy gondolják, hogy egy légkondi zabálja az áramot és nem lehet vele kellemes meleget varázsolni. Az igazság ezzel szemben az, hogy egy jól szigetelt lakást egy megfelelő klímával a szakemberek szerint 20-25 százalékkal kevesebb energiával fel lehet fűteni, mint például egy gázkazánnal, vagyis sokat spórolhatunk. Ezt érdemes tudni a klímával való fűtésről!

Air,Conditioner,Is,Installed,Outside,The,Building.
Fotó: Shutterstock

A kormány is ebben látja a jövőt

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter augusztus 23-án, a kormányülés után tartott Kormányinfón arról beszélt, hogy a split klíma alapú fűtés olcsóbb és hatékonyabb, mint a gázzal való fűtés és a kormány szeptember első felében konkrét javaslatokkal fogja ösztönözni az embereket az ilyen módon történő spórolásra.

 

Mindegyik klímával lehet fűteni?

Szinte minden klíma képes meleg levegőt is fújni, de egy telet végigfűteni csak kifejezetten erre a célra gyártott split klímával lehet hatékonyan. Minél hidegebb van odakint, annál nehezebb dolga van egy klímának, ezért olyan berendezést érdemes venni, amelyik akár a -20,-25 fokban is zavartalan működésre képes, így a hazai időjárási viszonyok között biztosan kedvező áron fűthetünk vele.

Air,Conditioner,In,Office.,Heating,And,Conditioning
Fotó: Shutterstock

Elbírja az otthoni hálózat a klímát?

Egy normál, 2,5-3,5 kW közötti teljesítményű klímát minden szabványos hálózatnak el kell bírnia. Ezzel egy 40 négyzetméteres szobát könnyedén le lehet hűteni vagy fel lehet fűteni. Vagyis ha egy porszívót elbír az otthoni hálózat, akkor nagy valószínűséggel egy klímát is elbír.

 

Mennyibe kerül klímával fűteni?

Egy villanyradiátor 1kW elektromos energiából 1kW hőenergiát állít elő. Ezzel szemben egy klíma 1 kWh elektromos áram felhasználásával akár 4-5 kWh hőenergiát is elő tud állítani. Ehhez az kell, hogy berendezés SCOP-értéke legalább 4 legyen. Forintban kifejezve ez azt jelenti, hogy 70 forintból lehet 4-5 kWh-nyi hőenergiát előállítani. Ha a berendezés H tarifával is működtethető, akkor 1 kWh hőenergia mindössze 6 forintba fog kerülni. Ezzel szemben 1 köbméter gáz fűtőértéke nagyjából 9 kWh a fűtőberendezés hatásfokát is figyelembe véve. 1 köbméter gáz ára rezsicsökkentett áron 102 Ft, efelett pedig 747 Ft.

Szinte ingyen is fűthetünk klímával

Ha magunk termeljük meg napelemekkel a készülék működtetéséhez szükséges energiát, gyakorlatilag ingyen fűthetjük, hűthetjük a lakást. Ennek a kiépítéséhez pedig támogatást igényelhetünk a novembertől újra induló állami napelempályázaton.

 

Mennyibe kerül a rendszer kiépítése?

  • Egy beltéri és egy kültéri egységből álló, fűtésre alkalmas klíma, amivel egy 40 négyzetméteres lakást hatékonyan és olcsón lehet fűteni, 250.000-400.000 forint között mozog.
  • Egy három beltéri és egy kültéri egységből álló rendszer nagyjából 800-1.000.000 Ft.
  • A H tarifa kiépítése 3-400 ezer forint.
The,Worker,Installs,The,Outdoor,Unit,Of,The,Air,Conditioner
Fotó: Shutterstock

Mi a H tarifa és mikor igényelhetjük?

Az imént már említett SCOP (szezonális energiahatékonyság) egy olyan mérőszám, ami az egész fűtési szezonra vetítve mutatja meg, hogy egy adott készülék hány kW fűtési energiát állít elő 1 kW elektromos energiából. Ha ez az érték eléri vagy meghaladja a 3,4-et, akkor a készülékre kedvezményes áramtarifa, vagyis H tarifa igényelhető, ami jóval olcsóbb. Ehhez viszont külön mérőórát kell telepíteni, ami október 15. és április 15. között kedvezményes tarifával számol, az április 16. és október 14. közötti időszakban pedig a normál A1 tarifával.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Oroszország váratlan katonai lépése

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

metropol.hu

„Szoboszlai két gólja nem számított" - a szakértő elárulta, mennyit ér a válogatott két győzelme

vg.hu

Rákay Philip reagált a Most vagy soha! második hétvégi nézőszámára

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

mandiner.hu

A világ legboldogabb embere lett a magyar válogatottnál már leírt focista

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 20.: a Bika bízzon magában, a Bak nézzen az álarc mögé

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

ripost.hu

Ennek az öt csillagjegynek hatalmas mázlija lesz húsvétkor

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-