Jó hír a diákhiteleseknek, kevesebb lesz a törlesztés

Csökken a hitelkamat, kevesebbet kell visszafizetni. Július 1.-tõl kisebb kamatra adja a szabadfelhasználású pénzeket a Diákhitel Központ. Ez pedig azt jelenti, hogy a visszafizetéskor sem kell olyan mélyen a zsebbe nyúlni.

Szerző László Béla

A szabadfelhasználású diákhitel 1 kamata 5,75%-ról 4,9%-ra csökken, a diákhitel 2 pedig 7%ról 6,15%ra mérséklődik 2015. július 1. és 2015. december 31. között – jelentették be a Diákhitel Központ vezetői. Ez azt jelenti, hogy kevesebb pénzt kell majd a végzés után visszafizetni. Üröm az örömben, hogy a csökkentett kamat még mindig jóval magasabb a jegybanki alapkamatnál, annak több mint háromszorosa. Viszont az is igaz, hogy még mindig ez a legkedvezőbb szabadfelhasználású hitelkonstrukció.

Az önköltségesek nem nyernek a kamatvágáson

Azok az egyetemisták, főiskolások, akiknek az állam nem finanszírozza a képzés költségeit, a diákhitel 2-t vehetik igénybe. Ez súlyosabb teher, hiszen egy 3 éves alapképzés esetén is bőven meghaladhatja az 1 millió forintot, de aki orvosnak tanul, az 10 millió forint körüli összeget fizethet. Esetükben az állam a haszonélvezője a kamatcsökkentésnek. Hiszen a hitelfelvevőnek egységesen 2 százalék kamatot számolnak fel, a különbözetet a költségvetés állja. Persze a 2 százalékos hitel is rendkívül kedvezményesnek mondható.

Az első 3 évben könnyített a törlesztés

A diákhitel1 esetén a havi törlesztőrészlet a fizetések 6 százaléka, de a törlesztés megkezdésének évében és a következő évben csak a minimálbér alapján kell fizetni, a harmadik évtől pedig a törlesztőrészlet kiszámításának alapja a két évvel korábbi jövedelem. Ha a későbbiekben a bejelentett jövedelem nem éri el a minimálbér összegét, akkor is a minimálbér alapján kell törleszteni.

Aki a diákhitel 2-ben érdekelt, annak esetében a felvett hitel összege dönt arról, mennyit kell fizetnie havonta. Ha 1 millió forintig, a fizetése 4 százaléla a havi törlesztés, 2 millió forintig 5, 3 millió forintig 7, 4 millió forintig  9, afelett pedig a fizetés 11 százalékát kell havonta becsengetni. Az első három évre szóló könnyítés itt is érvényes.

Szerző László Béla

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Változtatást kezdeményeznek a boltok vasárnapi nyitva tartásában

vg.hu

Beszólt Putyinnak egy orosz újságíró, ez lett a sorsa

life.hu

Zimány Linda apró bikiniben mutatta meg formás popsiját - Fotó

mandiner.hu

Sebesült bajtársát mentette az ukrán katona, mind a ketten meghaltak (videó)

life.hu

Szerelemgyerekétől búcsúzik Hajdú Péter párja: nem tudja, hogyan tovább

mandiner.hu

Ukrán védelmi miniszter: Elkezdődött a harmadik világháború

origo.hu

Rá sem lehet ismerni legújabb fotóin Kim Kardashianra

mindmegette.hu

Balaton fagyija 2022: ez a kreáció lett idén a győztes fagylalt!

ripost.hu

Csodát tesz kertedben a szódabikarbóna

ripost.hu

Las Vegasban villantotta meg tökéletes testét Szandi - Fotó

ripost.hu

Forró videó: Ezt művelte a hotelszobában Lékai-Kiss Ramóna

ripost.hu

Észbontó test, meztelenül napozik a csodás mellű bombázó