Létrehozva: 2015.06.23.

Így csökkentsd a villanyszámlád!

Egy átlagosan felszerelt háztartásban évente 20-30 ezer forintot is spórolhatunk, ha az energiafaló 10-15 éves hûtõt, mosógépet, villanysütõt újra cseréljük. Vásárlás elõtt érdemes kicsit számolgatni.

Kapcsold le a lámpát, ha kimégy a szobából! Húzd ki a telefontöltőt, ha nem használod! Éjszakára ne hagyd készenléti üzemmódban a televíziót! Követendő tanácsok, spórolhatsz vele évente pár ezer forintot, ha következetesek vagy.

De igazán sokat a régi, energiafaló berendezések cseréjével tehetsz az alacsonyabb villanyszámláért.

A fogyasztás legnagyobb része, körülbelül a fele, fűtésre megy el. De a hűtés is komoly tétel lehet ott, ahol ahol egész nyáron be van kapcsolva a légkondicionáló -, a költségeink további 20 százalékát a világítás emészti fel.

 

A pluszok csökkentik a villanyszámlát

Legtöbbet akkor tehetsz, ha a régi, korszerűtlen és energiafaló készülékeinket új, energiatakarékos berendezésekre cseréled. Sajnos ez elég költséges megoldás. Nem biztos, hogy egyszerre megvalósítható a háztartás teljes korszerűsítése, viszont a nagyobb egyszeri kiadás néhány év alatt a villanyszámlán megtérül, s a szép, új hűtőszekrénynek, számítógépnek naponta örülhetsz. Vásárláskor légy körültekintő.

 

A most forgalmazott elektromos eszközök használati útmutatójában szerepel az energiafogyasztás, és nem hozzáértők számára az energiatakarékossági osztály is fel van tüntetve az energiacímkén, a könnyebb eligazodás érdekében. Az ABC betűivel (A-tól G-ig), valamint a legkedvezőbb, A osztály további jelekkel: A; A+; A++. Részesítsük előnyben a pluszokat, mert ez a villanyszámla összegében érezhető mínuszt eredményez!

Nézd az energiacímkét!

A következő termékekre kötelező energiacímkét tenni az Európai Bizottság szabályozása szerint:

  • mosógépek, szárítógépek, kombinált mosó-szárítógépek

  • Mosogatógépek

  • Hűtők, fagyasztók, kombinált hűtő-fagyasztógépek

  • Légkondicionálók

  • Villamos sütők

  • Fényforrások

    Egy „A” osztályú hűtőgépnél egy „B” osztályú 30 százalékkal fogyaszt többet, egy mosógépnél a „B” osztály 23,5 százaléknyi veszteséget eredményez. Az ABC további betűi további plusz havi kiadásra figyelmeztetnek. A „G” osztály már körülbelül 150 százaléknyi plusz áramfogyasztást jelöl.

     

     

    A valós megtakarítás a korszerű termékre fordított plusz kiadás és a havi megtakarítás egyenlegéből adódik. Emiatt a hosszabb élettartamú eszközökre érdemes igazán koncentrálni.

    Trükkös ledek

    A világítással hasonló a helyzet: a hagyományos izzókhoz képest – amelyeket már fokozatosan kivonnak a kereskedelmi forgalomból -, sokféle energiatakarékos izzót vehetsz. Ezek fajtáit felsorolni is hosszú lenne. A műszaki boltok és szupermarketek műszaki osztályain rengeteg féle kapható, pár száz forinttól, több ezer forintig. A legmodernebb és legjobb fényhasznosítású megoldásokat a ledes „izzók” képviselik. Boltokban inkább 800 forint felett, web áruházakban már 300 forintért is vehetünk belőlük egy-egy akcióban.

    Ezeknek nem csak a fogyasztása alacsony – 3-10 wattosak, s ezek a hagyományos 20-75 wattos izzók fényét adják -, de sokkal hosszabb élettartamúak, legalábbis a forgalmazók 20-30 ezer üzemórát ígérnek. A valóságban viszont előfordul, hogy a több száz forintos ledes „izzó” néhány hónap alatt feladja. A garanciát pedig csak a vásárlási blokkal tudjuk érvényesíteni. Ez talán macerásnak tűnik. Annó, a hagyományos izzók vásárlási blokkját biztosan nagyon kevés háztartásban őrizték meg. A ledek esetében ez már megfontolandó.

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    A TV2 házaspárja váratlanul különvált

    origo.hu

    Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

    metropol.hu

    „Szoboszlai két gólja nem számított" - a szakértő elárulta, mennyit ér a válogatott két győzelme

    magyarnemzet.hu

    Futótűzként terjed az interneten Kunhalmi Ágnes vicces beszólása

    ripost.hu

    Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

    magyarnemzet.hu

    „A City legyőzi az Arsenalt, de bajnok egyik csapat sem lesz”

    origo.hu

    Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

    travelo.hu

    Íme, a hazai 10 legolcsóbb termálfürdő, ahol elfogadható árakkal várnak

    ripost.hu

    3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

    vg.hu

    Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

    ripost.hu

    Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

    ripost.hu

    A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -