Így csökkentsd a villanyszámlád!

Egy átlagosan felszerelt háztartásban évente 20-30 ezer forintot is spórolhatunk, ha az energiafaló 10-15 éves hûtõt, mosógépet, villanysütõt újra cseréljük. Vásárlás elõtt érdemes kicsit számolgatni.

Kapcsold le a lámpát, ha kimégy a szobából! Húzd ki a telefontöltőt, ha nem használod! Éjszakára ne hagyd készenléti üzemmódban a televíziót! Követendő tanácsok, spórolhatsz vele évente pár ezer forintot, ha következetesek vagy.

De igazán sokat a régi, energiafaló berendezések cseréjével tehetsz az alacsonyabb villanyszámláért.

A fogyasztás legnagyobb része, körülbelül a fele, fűtésre megy el. De a hűtés is komoly tétel lehet ott, ahol ahol egész nyáron be van kapcsolva a légkondicionáló -, a költségeink további 20 százalékát a világítás emészti fel.

 

A pluszok csökkentik a villanyszámlát

Legtöbbet akkor tehetsz, ha a régi, korszerűtlen és energiafaló készülékeinket új, energiatakarékos berendezésekre cseréled. Sajnos ez elég költséges megoldás. Nem biztos, hogy egyszerre megvalósítható a háztartás teljes korszerűsítése, viszont a nagyobb egyszeri kiadás néhány év alatt a villanyszámlán megtérül, s a szép, új hűtőszekrénynek, számítógépnek naponta örülhetsz. Vásárláskor légy körültekintő.

 

A most forgalmazott elektromos eszközök használati útmutatójában szerepel az energiafogyasztás, és nem hozzáértők számára az energiatakarékossági osztály is fel van tüntetve az energiacímkén, a könnyebb eligazodás érdekében. Az ABC betűivel (A-tól G-ig), valamint a legkedvezőbb, A osztály további jelekkel: A; A+; A++. Részesítsük előnyben a pluszokat, mert ez a villanyszámla összegében érezhető mínuszt eredményez!

Nézd az energiacímkét!

A következő termékekre kötelező energiacímkét tenni az Európai Bizottság szabályozása szerint:

 • mosógépek, szárítógépek, kombinált mosó-szárítógépek

 • Mosogatógépek

 • Hűtők, fagyasztók, kombinált hűtő-fagyasztógépek

 • Légkondicionálók

 • Villamos sütők

 • Fényforrások

  Egy „A” osztályú hűtőgépnél egy „B” osztályú 30 százalékkal fogyaszt többet, egy mosógépnél a „B” osztály 23,5 százaléknyi veszteséget eredményez. Az ABC további betűi további plusz havi kiadásra figyelmeztetnek. A „G” osztály már körülbelül 150 százaléknyi plusz áramfogyasztást jelöl.

   

   

  A valós megtakarítás a korszerű termékre fordított plusz kiadás és a havi megtakarítás egyenlegéből adódik. Emiatt a hosszabb élettartamú eszközökre érdemes igazán koncentrálni.

  Trükkös ledek

  A világítással hasonló a helyzet: a hagyományos izzókhoz képest – amelyeket már fokozatosan kivonnak a kereskedelmi forgalomból -, sokféle energiatakarékos izzót vehetsz. Ezek fajtáit felsorolni is hosszú lenne. A műszaki boltok és szupermarketek műszaki osztályain rengeteg féle kapható, pár száz forinttól, több ezer forintig. A legmodernebb és legjobb fényhasznosítású megoldásokat a ledes „izzók” képviselik. Boltokban inkább 800 forint felett, web áruházakban már 300 forintért is vehetünk belőlük egy-egy akcióban.

  Ezeknek nem csak a fogyasztása alacsony – 3-10 wattosak, s ezek a hagyományos 20-75 wattos izzók fényét adják -, de sokkal hosszabb élettartamúak, legalábbis a forgalmazók 20-30 ezer üzemórát ígérnek. A valóságban viszont előfordul, hogy a több száz forintos ledes „izzó” néhány hónap alatt feladja. A garanciát pedig csak a vásárlási blokkal tudjuk érvényesíteni. Ez talán macerásnak tűnik. Annó, a hagyományos izzók vásárlási blokkját biztosan nagyon kevés háztartásban őrizték meg. A ledek esetében ez már megfontolandó.

  Ez is érdekelhet

  origo.hu

  Idegesen tálalt ki a szakításról Tóth Andi: Én is tudnék sz*rt dobálni!

  origo.hu

  Már úton van Ördög Nórához a családja

  mindmegette.hu

  Hétvégi ebédvarázs húsvét előtt: isteni receptek, hogy vasárnap se éhezz

  mandiner.hu

  Medvegyev belebegtette a „megelőző” nukleáris csapást Ukrajnára

  ripost.hu

  Nem tréfa: április 1-jétől megszűnnek BKK-bérletek és jegyek

  mandiner.hu

  Bogár László: Végzetes csapdába került az amerikai birodalom

  origo.hu

  Elegük lett: videón, ahogy az osztrák politikusok látványosan faképnél hagyják Zelenszkijt

  astronet.hu

  Ennek a 4 csillagjegynek igazi boldogságot hoz az április

  mandiner.hu

  Száz különleges térkép QR-kódokkal - A Pallas Athéné Könyvkiadó könyvajánlója (x)

  bama.hu

  Hogyan növeljünk izomtömeget? (x)

  teol.hu

  Változó ingatlanpiac, új lehetőségek (x)

  mindmegette.hu

  Mutatjuk a legjobb gofri recepteket, nemcsak húsvétra!

  Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
  Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
  Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
  -