Létrehozva: 2015.05.06.

Százezrek rejtőznek a hitelkiváltásban

A devizahiteleseknek a banki elszámolások kézhez vétele után új leckét kell megoldani. Keresniük kell hatvan napon belül egy kedvezõbb banki ajánlatot, s szakértõk szerint így akár több százezer forint is lefaragható az adósságból.

 

Az elmúlt napokban valamennyi devizahiteles kézhez kapta bankjától azt az elszámolást, amely a törvényben rögzített kedvezményekkel csökkentett tartozás összegét és az új törlesztő részletet is tartalmazza. Aki szétnéz a konkurencia kínálatában, egy jobb hitelkonstrukció választásával több százezer forintot spórolhat.

 

Jó adósok előnyben

A bankmonitor.hu arra hívja fel a figyelmet, hogy az adósok további jelentős megtakarítást érhetnek el, ha az elszámoló levél kézhezvételét követő hatvan nap alatt alaposan tájékozódnak a különböző hitelkiváltó konstrukciók között, s ha a jelenleginél kedvezőbbet találnak, akkor bankot váltanak.

Ez az út azok számára járható, akik eddig határidőre törlesztettek, ugyanis a bankok ebben a számukra kényszer szülte helyzetben a jó adósokat igyekeznek magukhoz csábítani.

 

A bankszektor összezár

Aki egy új bankhitelből fizeti vissza régi bankjának a tartozását, ezt előtörlesztési díj nélkül megteheti. Az ügyfelek egy része ezt a díjat általában is indokolatlannak tartja, de banküzemi szempontból lehet indokoltsága, hiszen a szerződésben rögzített futamidő előtti visszafizetés a bank számára új helyzetet teremt, amihez költségek árán tud alkalmazkodni.

Ez rendben is volna, de az már erősen kérdéses, hogy egy ilyen helyzetet mennyiben befolyásol az a körülmény, hogy az ügyfél a párna cihából, vagy egy másik pénzintézettől szerzi a végtörlesztéshez szükséges pénzt? A legvalószínűbb magyarázat az lehet, hogy a bankok inkább lenyelik a keserű pirulát akkor, ha az ügyfél egy másik banknál folytatja adós-életét, mint ha végleg kibújik a bankok kötelékéből.

 

Csábító akciók

A hitelkiváltás révén új ügyfeleket szerezni szándékozó pénzintézetek kentek némi mézet a madzagra. Az MKB látatlanban egy százalékkal ígér kedvezőbb kamatot a kiváltandó régi hitel sarcánál, bárhonnan is tér át hozzá az ügyfél. A megkerülhetetlen feltétel: eddig rendesen kellett fizetni a törlesztőket.

Az Erste kereken százezer forintot ír jóvá, a hitelkiváltás során az új ügyfélnek. Ezt csak három millió forintot meghaladó hiteltartozásnál lehet megkapni, s további feltétel, hogy itt kell legyen az ügyfél folyószámlája (vagy gyorsan nyit egyet), és erre a számlára érkezzen a havi százezer forintot meghaladó havi jövedelme. Hasonló mértékű jóváírással kecsegteti az új ügyfeleit az FHB is. Egy havi törlesztő részletet ír jóvá, de maximum százezer forintot. További feltételek is vannak: legalább hét millió forintos legyen a hitel és a futamidő sem lehet kevesebb tíz évnél.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rékasi Károly dührohamot kapott, ordibálni kezdett a többi Farm VIP-játékossal

origo.hu

Egy szál semmiben gyönyörködik a havas tájban Tápai Szabina - kép

borsonline.hu

Megszólalt a pszichológus Kulcsár Edináék házasságáról

mandiner.hu

Csúnyán megalázták a német elnököt (VIDEÓ)

ripost.hu

Kapaszkodj: Apáti Bence leleplezte Zelenszkijt – Videó

vg.hu

Újraszámolták a magyar üzemanyagárakat: decembertől olcsóbb lesz a benzin

origo.hu

Szinte felismerhetetlen legújabb képén a pornómodell Molnár Anikó (18+)

vg.hu

A COVID-19 jelentős veszteségeket okozhat a cégeknek, amelyek azonban elkerülhetőek vagy csökkenthetőek lehetnek (X)

life.hu

Csoda összetevőkből állította össze legújabb termékcsaládját a kozmetikai cég(x)

life.hu

Túl sokat stresszelsz? A szervezeted jelzi, ha ideje megállni(x)

life.hu

A PMS-barát étkezés, ami a súlykontrollban is segítségedre lehet(x)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-