Létrehozva: 2016.08.20.

Vigyázz: Öltönyösök mérik fel a terepet betörés előtt!

Jól szituált férfiak járják a lakótelepeket, antik tárgyakat, porcelánokat vásárolnának fel jutányos áron. Sokan nem tudják, hogy a rablók így szemelik ki az áldozataikat.

Újabbnál újabb trükköket találnak ki a tolvajok, hogy kihasználva leendő áldozatuk jóhiszeműségét, pénzt csaljanak ki vagy értékeket lopjanak el. Szerencsére már egyre több emberhez eljutott az úgynevezett unokázós csalás híre, amikor

balesetre hivatkozva fordulnak anyagi segítségért a "nagyszülőhöz",

akinek csak annyi a dolga, hogy a gondosan beborítékolt pénzt például egy hozzá küldött taxival küldje el a bajba jutott unokájának. Mára már bizalmatlanabbak a nyugdíjasok az előre be nem jelentett vízóra-leolvasóval is, viszont vannak, akiket mégis be lehet csapni.

Az öltöny megtévesztő!

Júliusban egy debreceni nőhöz csengettek be az öltönyös tolvajok azzal az ürüggyel, hogy antik tárgyakat vásárolnának. A nőt már majdnem át tudták verni, ám a szemfüles asszonynak még időben feltűnt régiségkereskedők furcsa viselkedése és hívta a rendőröket. Nem volt ilyen szerencsés az a 87 éves bácsi, akitől viszont sikerült lopniuk.

Becsöngetett egy öltönyös férfi, hogy porcelánokat, régiségeket venne és ingyenes értékbecslést is csinálna. Nem éltem a lehetőséggel, viszont amire hazaértünk a nyaralásból, betörtek hozzánk és mindent elvittek, amit megmutogattam neki

- panaszkodott a %RIPOST%-nak egy idős asszony, aki csak utólag jött rá, hogy a jól szituált öltönyös férfi valószínűleg felmérte a terepet rablás előtt.

A rendőrség minden esetben arra hívja fel a figyelmet, hogy legyenek az idősek nagyon körültekintőek és bizalmatlanok egy ilyen gyanús telefonhíváskor. Mindenkinek, akinek idős hozzátartozói vannak, a következőket ajánlják:

- Tájékoztassák idős rokonaikat arról, ha elutaznak, hogy ne lehessen mondvacsinált indokokkal megtéveszteni őket!
- Nyomatékosan, többször figyelmeztessék őket a fenti esetekhez hasonló elkövetési módszerre. Tanítsák meg nekik, hogy ha ismeretlen számról keresik őket hozzátartozóra hivatkozva, akkor először ellenőrizzék le a történetet a hivatkozott rokonnál az általuk ismert számon!
- Tudatosítsák bennük, hogy ne álljanak szóba idegenekkel, még akkor sem, ha egyébként jó szándékúnak, kedvesnek tűnnek.

Fontos, hogy ha valaki mégis bűncselekmény áldozatává válik vagy megpróbálják a fenti, vagy ahhoz hasonló módszerrel becsapni, akkor azonnal értesítse a rendőrséget a 107-es vagy 112-es telefonszámok valamelyikén!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szánalmasan sikertelen lett Magyar Péter akciója, alig néhány százan tüntikéztek

mandiner.hu

„Munkás vagy ilyesmi nem szívesen lennék!” – videón a 12 éves Geszti Péter, ahogy a saját jövőjébe lát

ripost.hu

A legtöbben elbuknak ezen a KRESZ-teszten: te tudod a jó választ?

origo.hu

Brutálisan megtámadták, véresre verték a TV2 sztárját

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-