RIPOSTER

Van az a helyzet, amikor legálisan törhetünk fel autót

Akciót indít a Vigyél Haza Alapítvány, hogy felhívja a figyelmet: halálos veszély az állat számára, ha nyáron a kocsiban hagyják vagy forró aszfalton sétáltatják. Egy kísérlet bebizonyította: a tojás is megsül a napon hagyott autó belsejében!
címkék:
  • Szerző: emta

Ingyenes, önkéntes segítséget nyújtanak a Vigyél Haza Alapítvány jogászai annak, akit azért ér támadás, mert kiment egy állatot a bezárt autóból.

"Életet ment, aki a kocsiban hagyott kutyát, macskát nyáron kimenti, akár azon az áron is, hogy betöri a jármű ablakát

- mondta el a %%-nak Óvári András alapító.

"Senkit nem buzdítunk arra, hogy más tulajdonában kárt tegyen, de az élet, a kiszolgáltatott állat élete is előbbre való a tulajdon védelménél. Sajnos minden évben elpusztul néhány jószág kínok között amiatt, hogy a napon hagyják az autóban."

Ha nem tennéd a kutyádat a serpenyőbe, akkor ne vidd sétálni a forró aszfaltra sem!

– fogalmaz a boredpanda.com, és egy tojás példáján mutatja be, mi történik a felforrósodó autóban. Lehet, hogy csak 30 fokos meleg van, de a tűző napon akár tíz perc alatt is 70 fokos hőség lesz az autó belsejében.

A kutyának ez kínszenvedés, hiszen csak lihegéssel tudja hűteni magát, így akár perceken belül hőgutát kap és elpusztul. A forró burkolaton pedig megég a mancsukon a párna.

"Nem csak a kocsiban kell védeni az állatot a hőségtől, hanem a gazdának gondoskodnia kell arról, hogy árnyékba mehessen és mindig legyen friss vize" – mondta el a %Ripost%-nak Szonday Szandra, aki videoblogjában hívja fel a gazdák figyelmét arra, mit kell tenni kánikula idején. - Kerüljük a sétát délben.

Kapható állatoknak való hűtőpárna, de a vizes törülköző is megteszi. Különösen azok a kutyák veszélyeztetettek, amelyek nyomott orrúak, mert rosszul kapnak levegőt a hőségben.

Mit tehetünk?

Az állatok védelméről szóló törvény tiltja az állatkínzást, márpedig az állatot a felforrósodott kocsiban hagyni ezzel egyenértékű. Ennek megfelelően jogunk van  eljárni, ha ilyet tapasztalunk, sőt, ez kötelességünk is.

Azonnal próbáljuk felvenni a kapcsolatot az autó tulajdonosával: a parkolóban, bevásárlóközpontban haladéktalanul értesítsük az ügyfélszolgálatot, mondassuk be a kocsi rendszámát.
A kocsi gyengéd meglökésével, emelésével próbáljuk beindítani az autó riasztórendszerét, hogy az figyelmeztesse a tulajdonost.
Ha rövid időn belül nem járunk eredménnyel, készítsünk fényképeket az autóról, amin látszik a bezárt kutya és a kocsi rendszáma. Ez később bizonyítékul szolgál.
Hívjunk rendészt, rendőrt, de legalább egy tanút, és a jelenlétében törjük be a kocsi egyik oldalsó ablakát. Az autóban csak annyi kárt okozzunk, ami feltétlenül indokolt.
Ha sikerült kiszabadítani az állatot, itassuk meg, próbáljuk vízzel, nedves ruhával lehűteni, juttassuk állatorvoshoz.

 

 

 

 

 

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?