Létrehozva: 2017.06.07.

Van az a helyzet, amikor legálisan törhetünk fel autót

Akciót indít a Vigyél Haza Alapítvány, hogy felhívja a figyelmet: halálos veszély az állat számára, ha nyáron a kocsiban hagyják vagy forró aszfalton sétáltatják. Egy kísérlet bebizonyította: a tojás is megsül a napon hagyott autó belsejében!

Ingyenes, önkéntes segítséget nyújtanak a Vigyél Haza Alapítvány jogászai annak, akit azért ér támadás, mert kiment egy állatot a bezárt autóból.

"Életet ment, aki a kocsiban hagyott kutyát, macskát nyáron kimenti, akár azon az áron is, hogy betöri a jármű ablakát

- mondta el a %Ripost%-nak Óvári András alapító.

"Senkit nem buzdítunk arra, hogy más tulajdonában kárt tegyen, de az élet, a kiszolgáltatott állat élete is előbbre való a tulajdon védelménél. Sajnos minden évben elpusztul néhány jószág kínok között amiatt, hogy a napon hagyják az autóban."

Ha nem tennéd a kutyádat a serpenyőbe, akkor ne vidd sétálni a forró aszfaltra sem!

– fogalmaz a boredpanda.com, és egy tojás példáján mutatja be, mi történik a felforrósodó autóban. Lehet, hogy csak 30 fokos meleg van, de a tűző napon akár tíz perc alatt is 70 fokos hőség lesz az autó belsejében.

A kutyának ez kínszenvedés, hiszen csak lihegéssel tudja hűteni magát, így akár perceken belül hőgutát kap és elpusztul. A forró burkolaton pedig megég a mancsukon a párna.

"Nem csak a kocsiban kell védeni az állatot a hőségtől, hanem a gazdának gondoskodnia kell arról, hogy árnyékba mehessen és mindig legyen friss vize" – mondta el a %Ripost%-nak Szonday Szandra, aki videoblogjában hívja fel a gazdák figyelmét arra, mit kell tenni kánikula idején. - Kerüljük a sétát délben.

Kapható állatoknak való hűtőpárna, de a vizes törülköző is megteszi. Különösen azok a kutyák veszélyeztetettek, amelyek nyomott orrúak, mert rosszul kapnak levegőt a hőségben.

Mit tehetünk?

Az állatok védelméről szóló törvény tiltja az állatkínzást, márpedig az állatot a felforrósodott kocsiban hagyni ezzel egyenértékű. Ennek megfelelően jogunk van  eljárni, ha ilyet tapasztalunk, sőt, ez kötelességünk is.

Azonnal próbáljuk felvenni a kapcsolatot az autó tulajdonosával: a parkolóban, bevásárlóközpontban haladéktalanul értesítsük az ügyfélszolgálatot, mondassuk be a kocsi rendszámát.
A kocsi gyengéd meglökésével, emelésével próbáljuk beindítani az autó riasztórendszerét, hogy az figyelmeztesse a tulajdonost.
Ha rövid időn belül nem járunk eredménnyel, készítsünk fényképeket az autóról, amin látszik a bezárt kutya és a kocsi rendszáma. Ez később bizonyítékul szolgál.
Hívjunk rendészt, rendőrt, de legalább egy tanút, és a jelenlétében törjük be a kocsi egyik oldalsó ablakát. Az autóban csak annyi kárt okozzunk, ami feltétlenül indokolt.
Ha sikerült kiszabadítani az állatot, itassuk meg, próbáljuk vízzel, nedves ruhával lehűteni, juttassuk állatorvoshoz.

 

 

 

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nem egy luxustelefon, de nagyon jó vétel lehet a Samsung Galaxy A55

origo.hu

Több százezer ukrán került nagy bajba: itt van Zelenszkij újabb felháborító döntése

life.hu

Katalin rákdiagnózisa megváltoztatta Vilmos herceggel való kapcsolatát

ripost.hu

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

vg.hu

Az orosz-ukrán háború 793. napja – az orosz győzelem kulcsa: Csasziv Jar

origo.hu

Brutálisan megtámadták, véresre verték a TV2 sztárját

mindmegette.hu

Mindent kirántunk! 7 isteni rántott hús és zöldség

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-