RIPOSTER

Utálják a Facebook-cenzúrát az európaiak

A közösségi média önkényes és ideológián alapuló cenzúráját az egész kontinensen elutasítják - derült ki a Századvég Project28 kutatásából, amelyről a 888.hu számolt be.
  • Szerző: 888.hu

Napjainkban a közösségi média térnyerésével – a szólásszabadság kiterjedése mellett – egyre nagyobb mértéket ölt a cenzúra gyakorlata is, melyet a technológiai gigacégek alkalmaznak a saját felhasználóikon.

A közösségi médiába vetett bizalom évről évre csorbul,

az önkényes, ideológiavezérelt beavatkozások és cenzúra egyre nagyobb gondot jelent a közösségi média felhasználói számára.

A Századvég kutatásából kiderül, hogy az európai emberek nagy része nem bízik a közösségi médiában. Mindössze 8 százalékuk bízik teljes mértékben a Facebookhoz hasonló közösségi platformokban, míg 54 százalékuk egyáltalán nem bízik meg bennük.

Magyarországon a válaszadók közel fele (46 százaléka) bizalmatlan, és csak az emberek 4 százaléka bízik meg teljesen a közösségi médiában.

A közösségi média önkényes és ideológián alapuló cenzúráját az egész kontinensen elutasítják.

Uniós szinten az emberek közel kétharmada szerint elfogadhatatlan, hogy a közösségi oldalak saját politikai nézeteik alapján törölnek felhasználói tartalmakat. Magyarországon tíz emberből nyolc elutasítja a cenzúrát, és csak a válaszadók 12 százaléka tartja elfogadhatónak a tartalmak önkényes törlését.

Részletesebb elemzés itt olvasható.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Variációk karácsonyi zserbóra
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?