RIPOSTER

Szupercellák okozták az őrült vihart! Volt szélnyírás!

Ebből lesz a tornádó is, főleg, ha szélnyírással párosul. Olyan fogalmakat kell megtanulnunk a globális felmelegedéssel összefüggésben, amiről korábban legfeljebb csak hallhattunk.

A hirtelen őrült vihart, ami elsöpörte a kánikulát elsősorban szupercellák okozták. Nem ez nem egy tudományos fantasztikus film, hanem maga  a kőkemény valóság itt  Magyarországon is.

De mi az a szupercella?

Amikor egy forró, meleg periódust egy markáns hidegfront szakít meg, zivatarláncokba rendeződik a vihar. A zivatarláncok szabályosan rendezett viharfelhők, amik több kilométer hosszúságúak is lehetnek. Az ilyen láncokban kialakulhatnak fejlett zivatarfelhők is, amelyeket szupercellának nevezünk. A szupercella hevesebb, mint egy átlagos cella vagy zivatarfelhő, mert a szupercellából akár 2cm-es vagy nagyobb jég is hullhat, akár 100 km/h széllökés is lehetséges, és a villámok száma percenként meghaladhatja a 80 000 kisülést.

Ebből lesz a tornádó

A szupercellából nem kizárt, hogy kialakulhat egy-egy  tornádó is. Az ilyen szupercellák kipattanásakor abban a régióban, amiben kipattant, előfordulhat a piros riasztás is, amely igen erős vihart jelent.

A szupercellák leggyakrabban akkor alakulnak ki, ha a légkörben rendelkezésre álló  energia (amit a légkör megfelelő függőleges hőmérsékleti rétegződése teremt meg) jelentős szélnyírással is párosul. A szélnyírás nem más, mint a szél sebességének és irányának gyors, erős, robajos változása.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?