RIPOSTER

Norbinak igaza lesz! Közeleg a cukoradó!

Világméretû probléma lett a már gyermekkorban elkezdődő elhízás és vele a cukorbetegség. Szakértők a cukrozott ételeket és a cukros üdítőket hibáztatják, ezekre ugyanis nagyon könnyû rászokni! A briteknél viszont beindult a cukros üdítők megadóztatásáért a gépezet!
címkék:
  • Szerző: Ripost

Amerikában már Obama asztalán hever a cukrozott üdítők megadóztatásának javaslata, és most már Nagy-Britanniában is egyre többen emelik fel szavukat az elhízásért elsődlegesen felelősnek tartott cukros üdítők megadóztatásáért. Alig egy hónapja Jamie Oliver gyűjtött aláírásokat az ügy érdekében, mivel

minden ötödik brit kisgyerek túlsúlyos!

Petícióját,  amellyel azt akarja elérni, hogy 20 százalékos plusz adót vessenek ki a cukrozott üdítőkre, 150 ezren írták alá. A beadványt akkor a kormány elutasította, de a sztárszakács mégis elérte a célját, mivel több befolyásos döntéshozó felfigyelt a kérdésre.

Az egészségügyi bizottság elnöke, dr. Sarah Wollaston stratégiát dolgozna ki, meglátása szerint: 

Az általános iskolás gyerekek egyharmada túlsúlyos vagy elhízott. Sajnos a szerény körülmények közt élő gyermekek közt kétszer gyakoribb ez a probléma.

A britek most a mexikói példát tanulmányozzák, ahol ugyanilyen okokból korábban már 10 százalékos adót vetettek ki a cukrozott üdítőkre. Az intézkedés nyomán 6%-al csökkent az országban a cukorfogyasztás. Finnországban már 2011-ben bevezettek hasonló adónemet!

Nálunk Schobert Norbert kezdett a túlzott cukorbevitel és az élelmiszerek hozzáadott cukortartalma ellen kampányolni, és egy nagy vihart kavart könyvben a cukorgyártók, illetve a gyógyszeripar rejtett összefonódásait is feltárta. Számos példán keresztül bemutatta azt is, hogy a finomított cukor milyen romboló hatást gyakorol az emberi szervezetre!

A fitneszguru szerint a túlzott cukorfogyasztás a lehető legrosszabb, amit az egészségünk ellen tehetünk!

Szerinte ugyanúgy meg kellene adóztatni nálunk is a cukrozott üdítőket, mint az alkoholt vagy a cigarettát!

Talán még néhány év, és egész Európában bevezethetik a cukrozott üdítőkre a különadót! Sok ellenző szerint ez főleg az alacsonyabb keresetű rétegeket érinti majd. Érdemes hozzátenni, hogy a cukorbetegség is őket sújtja a legjobban!

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?