RIPOSTER

Megrázó, kiderült, mi hallatszott a Viking fedélzetén a hajóbalesetkor

Egy nő az ukrán kapitánynál előbb vette észre a balesetet a fekete doboz hangfelvételei alapján, amelyekből kiderült, mekkora pánik volt a Vikingen.
  • Szerző: Ripost

A Viking Sigyn szállodahajó feketedoboza mindent rögzített, ami a 28 halálos áldozatot követelő május 29-ei tömegkatasztrófa pillanataiban történt. A hangfelvétel perdöntő bizonyítéka lehet annak, hogy kikapcsolták a radar vészjelző hangját. Elsőként egy kétségbeesett nő kiabálását lehet hallani, aki Istenhez fohászkodik. Mint kiderült, hamarabb észlelte a bajt, mint az ukrán kapitány, aki csak később fogta fel, mi történt.

Az úgynevezett Voyage Data Recorder (VDR) rögzítette a Viking navigációs adatait és a kormányállásban elhangzott összes szót is. A felvételeken angolul, németül és oroszul hallhatóak a kétségbeesett mondatok.

A kétórás hanganyag a baleset pillanatait is tartalmazza. A Viking kapitányának, Jurij C.-nek nem volt rádióforgalma az ütközésig, azaz nem értesítette előzési szándékáról a Hableány turistahajót

Közvetlenül a baleset előtt, 21 óra 5 perc 38 másodperckor kiabálás hallatszik. Egy női hang kétségbeesve sikítja: „Istenem! Egy hajó!” Három másodperccel később egy férfi kiabál: „Hajó, hajó!” Újabb két másodperc elteltével egy másik férfihangot hallani: „Ajajaj!”

Ezután hallható a felvételen egy újabb angolul sikoltozó nő: „Elütöttél egy hajót!” Erre kérdez vissza szintén angolul egy férfi: „Micsoda?!” Ezután erősödik fel a hajó menetzaja, vagyis a kapitány kinyitotta a kormányállás ajtaját. Ezt követően a hangfelvételen folyamatos telefoncsörgés hallható. Másfél perccel az ütközés után hangzik fel magyarul és németül elsőként a riasztás: „Ember a vízben a Margitszigetnél!” Innentől másodpercenként hallható a rádió hangja: „Felborult egy hajó!”

Kiderült az is, hogy a Viking radarképe már másfél perccel az ütközés előtt jelezte, hogy a Hableány vészesen közel van.

Dr. Magyar György, a Hableányt üzemeltető céggel peren kívüli egyezségről tárgyal. „Nem vitatják, hogy dolgozójukat, P. János matrózt munkavégzés közben érte halálos kimenetelű baleset. Megfogalmaztuk a család igényét, hamarosan sor kerülhet a megállapodásra" – árulta el a Blikknek az ügyvéd. 

„A munkáltatónak objektív felelőssége van az üzemi balesetért, vagyis mindenképpen felelős. Természetesen a károkozás általános szabályai szerint, aki másnak jogellenesen kárt okoz, az köteles a kárt megtéríteni. Ennek alapján a kifizetésre kerülő összeget jelen esetben a tömegkatasztrófa okozójára, vagyis a Viking Sigyn üzemeltetőjére fogjuk továbbhárítani" – mondta dr. Sógor Zsolt, a Hableány üzemeltetőjének ügyvédje.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?