RIPOSTER

Megrázó: Így temetik el Fidel Castrót!

A testület a temetésig, december 4-éig tartó kilencnapos nemzeti gyászt hirdetett a kubai forradalom vezetőjének halála miatt.
  • Szerző: T.B.

Pénteken hunyt el Fidel Castro, kubai exelnök. A temetésig félárbócra kell engedni a zászlókat az országban, a rádióknak és a televízióknak "hazafias és történelmi" műsorokat kell sugározniuk. Nem tarthatók nyilvános rendezvények és előadások, noha szombat este például először lépett volna fel Kubában Plácido Domingo, a világhírű operaénekes.

Az államtanács közleménye szerint a jövő héten, négy nap alatt gyászmenet halad végig az országon Fidel Castro hamvaival. A menet szerdán Santiago de Cubából indul, és bejárja azt az utat, amelyet Castro tett meg a forradalom idején. A testület szerint minden kubai lehetőséget kap arra, hogy lerója kegyeletét az elhunyt előtt azzal, hogy hétfőn vagy kedden ellátja kézjegyével a kubai forradalomra tett ünnepélyes eskü szövegét.

Fidel Castro helyi idő szerint péntek este halt meg életének kilencvenedik évében Havannában. A halálhírt fivére, Raúl Castro kubai elnök jelentette be, aki nyolc évvel ezelőtt vette át az ország vezetését tőle. Bátyja halálának okáról nem mondott semmit. Annyit közölt még, hogy fivére akaratának megfelelően helyi idő szerint szombat reggel elhamvasztják - értesült a Lokál.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?