RIPOSTER

"Különterem vakok és négylábú kísérőik számára!", avagy: téboly Szegeden

Nem akarták beengedni egy vak vendég segítő kutyáját egy szegedi étterembe, majd különterembe tereléssel próbálkoztak... Hogy teljes legyen az őrület, a vendéglősök még egy táblát is fabrikáltak, megalázó felirattal.

A szegedi Taj Mahal étteremben érdekesen értelmezik a látássérültekre és a segítő kutyáikra vonatkozó szabályokat. Egy látássérült nő a  barátaival foglalt asztalt szilveszter előtt, ám a telefonban nem szóltak külön a kutyáról - mert ezt természetesen nem is kell megtenniük.

A delmagyar.hu cikke szerint Markó Zita vakvezető kutyáját először nem akarták beengedni az étterembe, aztán egy, a vendégtértől elzárt terembe vezették volna a társaságot. Õk viszont így inkább lemondtak a vacsoráról.

Az étterem vezetése azzal védekezett, hogy telt házuk volt aznap este, és máskor is előfordult már, hogy egy vendég panaszt tett egy segítőkutya miatt. A "különterem" pedig az étterem része, sőt, az a VIP-helyiségük.

Az eset után külön papírt ragasztottak az ajtóra, miszerint az étteremben található "Vakok és négylábú kísérőik számára fenntartott különterem!"...

Még a fürdőkbe is bemehetnek

A jogszabályok szerint a segítőkutyák minden nyilvános helyre elkísérhetik a kiképzőjüket vagy a gazdájukat, csak speciális hámot kell viselniük, és a hámon vagy a nyakörvükön jól látható helyen fel kell tüntetni az őket kiképző szervezet azonosítóját. Így bemehetnek többek között minden élelmiszerboltba, oktatási intézménybe, étterembe, szórakozóhelyekre, közfürdőkbe, és használhatják a tömegközlekedési eszközöket is.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?