RIPOSTER

Így függ össze a barátaid száma az egészségeddel!

Jó barátaid nem csak azzal gyógyítanak, hogy tartják benned a lelket: különböző életkorban más-más betegségtől védenek.

Egy friss tanulmány először igazolta, hogy határozott kapcsolat van a szociális kapcsolataink és a testi egészségünk, illetve betegségeink között. Az amerikai Tudományos Akadémia folyóiratában megjelent kutatási eredmények szerint az, hogy hány emberrel ápolunk közeli kapcsolatot, befolyásolja a zsigeri elhízás, a gyulladások és a magas vérnyomás kialakulását, amelyek hosszú távon veszélyes betegségekhez vezetnek.

A legérdekesebb az, hogy életkoronként változó, hogy mennyi barát kell ahhoz, hogy egészségesek legyünk, ráadásul más és más betegségektől védenek meg minket.

Tinédzserkorban ha sok barátja van valakinek (tudományos nyelven: kiterjedt szociális kapcsolatokkal rendelkezik), az megvédheti a zsigeri elhízástól, azaz az elhízás legveszélyesebb formájától, amikor nem a fenekünk nő, hanem a belső szerveinket is túl sok zsírszövet veszi körbe. Serdülőkorban minél több emberrel tart valaki kapcsolatot, annál jobb esélyei vannak.

A középkorúaknál nem a mennyiség, hanem a kapcsolatok minősége számít: ha a meglévő kapcsolatai, barátságai erősek és támogatóak, akkor megnő az esélye a hosszú életre.

Időskorban viszont újra a mennyiség dominál: minél nyitottabb, társaságibb lény valaki, minél több emberrel tart kapcsolatot, annál kisebb az esélye a magas vérnyomás kialakulására és az ezzel kapcsolatos betegségekre. Megfordítva: ha valaki magányosan él, az gyakrabban okoz magas vérnyomást, mint a cukorbetegség - aminek közismerten ez az egyik szövődménye.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?