RIPOSTER

Halálközeli élmény: így támadt a vaddisznó egy futónőre Kismarosnál

Egyre több a panasz a lakott területekre bemerészkedő vadállatok miatt. Salgótarjánban egyes városrészekben alig mernek kimenni az utcára az emberek, a Duna-kanyarban lévő Kismarosnál viszont egy nő súlyosan megsérült, miután rátámadt egy vadkan.
  • Szerző: Ripost

„Ha nem tudom elengedni a kutyámat, valószínűleg nem éljük túl. Az volt a szerencsénk, hogy kézi pórázon volt, elszaladt, a vaddisznó pedig őt kezdte üldözni” – számol be szörnyű hétvégi élményéről az ismert sportolónő. A futónő, aki rendszeresen indul kutyájával versenyeken, még mindig a rettenetes események hatása alatt állt, ezért nem akart nyilatkozni lapunknak, de a Facebookon részletesen beszámolt az esetről.

 

Egyből támadt a vaddisznó

„Tegnap este fél 7-kor, napsütésben, lakott területen vaddisznótámadás ért Kismaros-Börzsönyligeten. Kan disznó volt, nem voltak a környéken kismalacok, minden előjel nélkül ránk rontott. Sosem volt gond, ha megállsz, tiszteletben tartod őket és meghátrálsz. Most is ezt tettem, de azonnal támadt, nem volt idő védekezni, gondolkozni. Elestem és elengedtem a kutyát, hogy legalább ő meneküljön. A kutya után ment, miután elengedtem. Szerencsére a kutya beszaladt az erdőbe és egy hirtelen kanyarral visszafutott az útra megállt egy kerítés mellett, ahol kutyák ugattak, így ő megúszta.

Az egész testemen zúzódások, sebek, szétszakadt a szám, letört a fogam az eséstől, bal lábfejem háromszorosára dagadva…

Azért írom le, mert eddig nagyon szerettem a futópórázt, de egy ilyen helyzetben nem lett volna időm kioldani és mindkettőnket széttapos a megvadult állat”  – tette közzé egy bejegyzésben a futó.

A kutyákat is megtámadják a vadak

„Leginkább a nőstény vaddisznótól kell tartani, de tőle is az ellési időszakban, ha úgy érzi, hogy veszélyben vannak a kismalacai, akkor könnyen rátámadhat az emberre is.

A fenti esetben viszont egy kan támadt.

A gondot a kutya okozhatta, ugyanis a vaddisznók a kutyákat könnyen megtámadják.

Jól jelzi a dolgot, hogy az elengedett kutyát kezdte üldözni a vad. A futó helyesen tette, hogy elengedte, mert így jóval több esély volt a vaddisznó ellen” – magyarázta a %%-nak Sukerek János, a Dunakanyar Kittenberger Kálmán Vadásztársaság elnöke.

Salgótarjánban párban járnak a vaddisznók

Nem csak a Dunakanyarban okoznak gondot a vaddisznók, a nógrádi megyeszékhelyen naponta portyáznak a vadak, ráadásul sokszor párban mennek be a városba. A vadásztársaság szakembere elmondta: az utcán szétdobált szemétben lévő táplálékot keresik, míg az elhanyagolt kertek jó élőhelyet biztosítanak, ilyen helyen akár ellik is egy anyaállat. Az pedig kifejezetten csalogató, hogy a lakott területen a vadászok nem lőhetik ki az állatokat csak úgy, így ott nyugodtan ellehetnek. Ez okozhat gondot az utóbbi napokban Salgótarjánban is, ahol jelentősen elszaporodtak a vaddisznóészlelések.

 

Ezeket tartsuk be, ha lakott terület szélén élünk:

  • Ne hanyagoljuk el a kertet, a magas növényzet és a lehullott gyümölcs termés meghívó a vaddisznók számára
  • A szemetet ne hagyjuk szét, mert abban is a táplálékot keresik
  • Csapjunk zajt, attól megijednek és visszahúzódnak az erdőbe
  • Kutyasétáltatáskor olyan pórázt használjunk, amit könnyen el lehet engedni, így nem csak nekünk, de kedvencünknek is nagyobb esélye van
  • Ha vaddisznót látunk a lakott területen, értesítsük azonnal a rendőrséget

Róka portyázott Budapest egyik külvárosi kerületében

Egy építési területen látott rókát Mirk Viktor a feleségével és kisfiával, miután épp a boltból sétáltak hazafelé a XVIII. kerületi Iharos Sándor utcában.

„A bokrosból jött elő egy építkezésen a róka. Nagyon szelíd volt, de szerencsére ő sem közeledett hozzánk, ahogy mi sem őhozzá. Valószínűleg élelmet keresett, hiszen az építkezés helye korábban egy erdős rész volt.”

A biztonság kedvéért a kisgyermekes apuka felhívta a környéken lakók figyelmét, hiszen a róka szelídsége akár veszettségre is utalhat, így nem árt elkerülni az ilyen állattal való találkozást.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?