RIPOSTER

Exkluzív részletek a sziámi ikrek műtétjéről: "Képtelenség volt szétválasztani az agyat"

A csoda megtörtént: majdnem 30 órás mûtéttel sikerült szétválasztani Csókay doktor csapatának a fejüknél összenőtt bangladesi ikerpárt, Rabiát és Rukiát. A 3 éves lányok állapota stabil, de még lehetnek szövődményeik, és további beavatkozások is várnak rájuk.
  • Szerző: Ripost

A dakkai központi katonai kórházban csütörtök hajnalban állt neki a dr. Csókay András vezette 35 fős magyar orvos-egészségügyi csapat a bangladesi sziámi ikerpár, Rabia és Rukia szétválasztásának. A beavatkozás kockázatos volt: az ilyen műtétek több mint felében általában elveszítik az egyik, vagy mindkét sziámi gyermeket.

A nemzetközi sajtóban „Operation Freedom”-ként elnevezett, teljes egészében magyar tervezésű és kivitelezésű szétválasztás több fázisban történt: elsőként 2018-ban dr. Hudák István szétválasztotta a lányok közös agyi főverőerét, majd idén tavasszal dr. Pataki Gergely speciális szövettágító implantátumokat épített be nekik, hogy a szétválasztás után a saját szöveteikkel vonhassák be a koponyájukat. Most pedig dr. Csókay András fizikailag is szétválasztotta őket.

Hajat is kapnak a kislányok

Bár a pontos folyamat egyelőre orvosi titok, a %% úgy tudja: először dr. Pataki Gergely lépett a műtőasztalhoz, és kivette az expandereket. Ezután Csókay doktor következett, szétválasztotta a koponyákat, majd egy precíz mikrosebészeti eljárással az agyakat is. A szétválasztás után az addig közös műtőasztalt is kettétolták, majd két csapat látott neki a műtéti területek befedésének Pataki doktor vezetésével. A lányok az expanderrel megnövelt saját szöveteiket kapták vissza: most már mindkettejüknek saját agyhártyája, agyburka, koponyacsontja és bőre van.

„Rabia és Rukia is jól van és stabil az állapotuk, minden életfunkciójuk tökéletes. Egyelőre altatásban tartják őket, majd az orvoscsapat helyben dönt az ébresztésükről” – árulta el Sándor Alexandra Valéria a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány kommunikációs vezetője a %%-nak.

A beavatkozások most még biztosan nem értek véget: hátra van egy plasztikai rekonstrukciós szakasz, melynek során többek között hajat is beültetnek mindkét kislánynak.

„Képtelenség volt szétválasztani az agyat”

A 26 óráig tartó műtéthez Csókay doktor a magyar hívők imáit kérte segítségül, és be is számolt nekik az eredményekről a Mária Rádión keresztül.

„Most végeztünk a műtéttel, 26 óráig tartott a beavatkozás. Alig élünk, a gyerekek állapota stabil. Az egyik oldalon képtelenség volt szétválasztani az agyat, csak szétszedni lehetett."

- üzente.

Az orvos szerint emiatt a műtétnek súlyos szövődményei is lehetnek. Hogy pontosan mik azok, illetve hogy az ikrek szülei hogyan fogadták a híreket, megtudhatják a szombati napilapból!

És ezeket olvastad már?