RIPOSTER

Bejelentették, ezekkel a módszerekkel azonosították a dunai áldozatokat

Csütörtökön 11 órakor sajtótájékoztatót tartottak a Nemzeti Nyomozó Iroda, a Semmelweis Egyetem és a dél-koreai hatóság szakemberei.
  • Szerző: Ripost

Keller Éva, a Semmelweis Egyetem professzora elmondta a csütörtöki sajtótájékoztatón, hogy az egyetem intézetében azonosítják az áldozatokat. A személyazonosítás minden esetben a rendőrség feladata, igazságügyi orvosszakértők támogatják a munkát, ismertetőjeleket keresnek. Az azonosítás a nemzetközi Interpol DVI protokoll szerint működik.

Kreitz Zsuzsanna rendőralezredes folytatta a tájékoztatást, elmondta, hogy a koreai DVI szakemberek is megérkeztek. A nemzetközi balesetekben ugyanis együttműködésre van szükség. Ujjnyomok, DNS-maradványok, fogmaradványok alapján azonosítanak, ennek pedig idő kell. Nemzetközi adatbázisban hasonlítják össze az adatokat.

Ujjnyomszakértők érkeztek, az ujjak speciális módon való feltöltésével tudják azonosítani a vízben roncsolódott ujjlenyomatokat.

A Hableány és a Viking Sigyn szállodahajó május 29-én késő este ütközött össze a Margit híd közelében, a turistahajó felborult és elsüllyedt, fedélzetén 33 dél-koreai állampolgárral – turistákkal és két idegenvezetővel –, valamint kéttagú magyar személyzettel. Hét embert a környező hajókon utazók kimentettek, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták. Azóta nyolc holttestet találtak a Dunában.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?