RIPOSTER

A barátok nem segítenek keresni a 10 éve eltűnt Dávidot

Ackermann Dávid szülei tíz éve keresik fiukat, akinek a Margitszigeten veszett nyoma. A fiú egy baráti társasággal találkozott, ám egy idő után levált tőlük. A szülők nem adják fel a reményt, bár a fiú barátai nem hajlandók segíteni. Hétvégén volt az Eltûnt Gyermekek Világnapja.
  • Szerző: Ripost

 

Hátborzongató történet rázta meg 2009 szeptemberében az országot. Ackermann Dávid, a tizennyolc éves, szépreményű fiatal fiú egy péntek délután nyomtalanul eltűnt a Margitszigetről. Dávid a fiatalok megszokott életét élte: érettségi után megkezdte a környezetvédelmi tanulmányait, szabadidejét pedig legszívesebben szerető családja és barátai körében töltötte.

 

Barátnőjét búcsúztatták, aki külföldre ment tanulni

Szeptember 11-én, pénteken programja volt Dávidnak: szülei elengedték a Margitszigetre, ahol barátnőjét, Ágit búcsúztatták, a lány ugyanis néhány nappal később indult Új-Zélandra, egy tíz hónapos tanulmányi útra. A hét fős társaság, Ági, az ő barátai és Dávid a szigeten bulizott, majd kora este a társaság a Hősök terére indult. Dávid a kedvesén kívül senkit nem ismert a jelenlévők közül, így ők csak egy idő után vették észre, hogy a fiú nem ment velük, lemaradt a csapattól. Hogy mi történt Dáviddal, az a mai napig rejtély, egy biztos: nyolc óra után nem sokkal már az édesanyja nem tudta elérni, a telefonja ki volt kapcsolva. Telefonját széthullott állapotban egy hajléktalan találta meg a mólótól körülbelül 50 méterre, amit továbbadott egy másik hajléktalannak. Szülei, Joli és József azóta fáradhatatlanul keresik a fiút, ám a közel egy évtized alatt nem lelték meg őt.

Ha éjszaka megreccsen a padló, azt hiszik megjött a fiúk

Ez lelkileg és egészségügyileg teljesen tönkretette őket. A %%-nak az Ezer Lámpás Éjszakája napján, május 26-án, Dávid 28. születésnapján vallottak kálváriájukról a szülők.

Az Ezer Lámpás Éjszakája Alapítványt Dávid édesapja hívta életre még 2011-ben. Céljuk az eltűnt gyerekek felkutatása és a megelőzésben való segítés.

„Közel tíz éve várjuk haza Dávidot, nincs se éjjelünk, se nappalunk. Akárhányszor megreccsen a padló, akár az éjszaka közepén is felriadunk, remélve, hogy hazajött. Szerető családban élt, boldogak voltunk, ezért biztosak vagyunk abban, hogy nem önszántából tűnt el" - mondta el a %%-nak Joli, Dávid édesanyja.

Az anyuka elmondása szerint az elmúlt években sokan jelezték szerte az országban, hogy látták Dávidot. A szülők azonnal autóba ültek ilyenkor, ám mindig kiderült, hogy hiába. A margitszigeti társaság tagjai azóta elzárkóztak a szülőktől, Ági, Dávid barátnője a kezdetektől nem volt hajlandó segíteni, idővel pedig a telefonszámát is lecserélte. Érthetetlen módon senki nem akar segíteni azok közül, akik utoljára látták Dávidot.

 

Telefonált a rendőr, hogy megtalálták Dávidot

Az Ackermann szülők számára legutóbb egy évvel ezelőtt csillant a remény, hogy Dávidot megtalálták, ám ismét csalódniuk kellett.

„Az éjszaka közepén telefonált a nyírbátori rendőr-főkapitány, hogy megtalálták Dávidot, itt ül az őrsön. Jolival sokkot kaptunk, főleg, miután átküldték a fotóját: a fiatal férfi szakállas volt, ám kísértetiesen hasonlított Dávidra. Az elmondásai alapján biztosak voltunk benne, hogy ő az. Már autóba ültünk, amikor kiderült, hogy a fiatalember egy közeli szociális otthon lakója, aki már többször megszökött, ám az édesapja azonosította őt" – mondta a %%-nak Ackermann József.

„ Ezt még sosem mondtuk el senkinek, azóta is a hatása alatt vagyunk. Pokoli érzés volt, hogy felcsillant a remény, de mégis csalódnunk kellett"– tette hozzá az édesapa.

A szülők könyvet írtak fiuk eltűnéséről, ami reményeik szerint szeptemberben, Dávid eltűnésének tízéves évfordulóján a polcokra kerülhet.

„Minden alkalom, amikor beszélünk Dávidról, felszakítja a sebeket. De nincs más választásunk, csak az, hogy minél nagyobb nyilvánosság értesüljön a fiunkról. A remény éltet minket, de a remény megöli a lelket "- fogalmazott összetörve Ackermann József. A család honlapján az szerepel: aki bármilyen információval rendelkezik Dáviddal kapcsolatban, 1 millió forintos nyomravezetői jutalomra számíthat.

 

Az eltűnt gyerekek nagy része előkerül

2018-ban 18.600 gyermek eltűnését jelentették be. Nagy részük rövid időn belül meglett, ők nehéz családi körülmények között vagy állami gondozottként szöktek el. Kárász Róbert, az Ezer Lámpás Éjszakájának szervezője szívügyének tekinti az eltűnt gyermekek problémáját. Két éve megalapította a Vigyázz Rám elnevezésű, ingyenes, prevenciós jellegű iskolai programsorozatot.

Számos iskolába látogattunk el országjárásunk során, ahol őszintén beszélgetünk a gyermekek problémáiról. A tinédzserek ilyenkor megnyílnak nekünk és társaiknak. Ackermann József minden helyszínen elmeséli Dávid történetét, ami nagy hatással van a fiatalokra. Az ő történetével felhívjuk a figyelmet arra, hogy jobban figyeljenek egymásra. Terveim között szerepel, hogy az Ezer Lámpás Éjszakáját Európa szerte ismertté tegyük, hiszen az eltűnt gyermekek mindannyiunk szívügye kell, hogy legyen" - fogalmazott az alapítvány elnöke.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?