Létrehozva: 2019.07.19.

Különös szörny akadt a horgukra, a balatoni horgászok is elképedtek

Egy apró, ám annál bizarrabb külsejû halat fogtak ki a napokban, de nem tudták, mi az. Most azonban tisztázódott a rejtély.

Bizarr külsejű lény akadt egy pecás horgára a napokban Balatonmáriafürdőn. Most kiderült, hogy a nagyjából 13-14 centiméter hosszú, dülledt szemű, vastag szájú, sci-fibe illő lény egy géb.

Harka Ákos, a Magyar Haltani Társaság elnöke a Blikknek elmondta, hogy egy kerek fejű, vagy más néven feketeszájú géb hím példánya akadt a horogra, sötét gúnyája átmeneti, csak nászidőszakban viseli. A szakember arra is figyelmeztet, hogy a bizarr fogás sokkal több egyszerű érdekességnél, azt jelzi, hogy Magyarországon is zajlik a klímaváltozás.

Az ötvenes évektől a kétezres évekig térségünkben 0,65 fokkal emelkedett a levegő évi átlaghőmérséklete, a Dunáé viszont 1,3 fokkal. A klímaváltozástól a vizek jobban melegszenek, hőmérsékletük télen sem csökken 0 fok alá. A gébfélék kedvelik a melegebb vizeket, a globális felmelegedéssel pedig észak felé terjeszkednek. Megjelenésüknek nem örülnek a szakemberek, mert kiszoríthatnak más fajokat.

Harka Ákos hozzátette, hogy ezek a halak ártalmatlanok, és nem is nőnek sokkal nagyobbra. A hetvenes években még csak egyetlen gébfaj fordult elő hazánkban, most hatról tudunk. Eredetileg a Fekete-tengerben a déli Dunai-torkolat vidékén éltek. Hasúszóik tapadókoronggá nőttek össze, amivel képesek megtapadni a hajók külső és belső felületein, tehát a vízi közlekedéssel eddig is lehetőségük volt Magyarországra bekerülni, de csak mostanra honosodtak meg.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szívszorító titkok és keserűségek Haumann Péter életében és halálában

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Hét csillagjegy, akire nagy változások várnak májusban

vg.hu

Ki hitte volna: a Moltól a Shellig egyik percről a másikra vaskos üzemanyagár-csökkentést hajtottak végre a magyar benzinkutak

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

mandiner.hu

Politikai kalandtúra megdöbbentő találkozással a végén

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

travelo.hu

Tudtad, hogy Horvátországnak is van Holt-tengere? Ráadásul egy szigeten

ripost.hu

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Rettenetes dolog történt Tóth Gabival, figyelmeztetést adott ki az énekesnő

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-