3 éve

Orbán Viktor: Ha kultúránkat veszély fenyegeti, akcióba lépünk

Egy nép és egy civilizáció identitása leginkább a kultúrában tükrözõdik és összpontosul - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ épületének átadásán.

"Büszkék vagyunk Európa több ezer éves görög, római, zsidó és keresztény örökségére, és büszkék vagyunk arra, hogy a magyarok ezer esztendőn keresztül gazdagították ezt az örökséget" - hangsúlyozta, majd kiemelte:

amikor azt érezni, hogy ezt a kultúrát veszély fenyegeti, "azonnal kigyullad egy vörös fény a fejünkben, és azonnal akcióba is lépünk".

A magyarokkal nem fordulhat elő, hogy a saját nagyvárosaikban etnikai és kulturális értelemben kisebbségbe kerüljenek, mert amikor úgy érzik, kihívás éri a kulturális identitásukat, megszólal a "vészcsengő" - fogalmazott a kormányfő.

A miniszterelnök bejelentette: a Szépművészeti Múzeum számára a magyar állam megvásárolta Renoir Fekvő női akt című festményét.

Egy olyan mű jött létre, amelyhez még csak hasonló sem létezett itt soha – mondta az épület átadásán Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa és a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója.

Hozzátette: olyan korszerű őrzőhely létesült három múzeum több tízezer műtárgyának, amely léptékében és minőségében is a világ élvonalába tartozik.

Renoir 12,3 millió dollárért (3,5 milliárd forint) megvásárolt mesterművét május 24-től kamarakiállításon láthatja a Szépművészeti Múzeum közönsége.

A mű leleplezésének pillanatáról egy videó már felkerült a miniszterelnök Facebook-oldalára:

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!