Létrehozva: 2018.09.04.

Íme a bizonyíték: Büntetlenül cigarettáznak a tilosban Budapesten

Több Ripost-olvasó is arra kért minket, hogy nézzük meg, mit mûvelnek a bagósok, és hívjuk fel a figyelmet a problémára: megelégelték ugyanis, hogy rengetegen dohányoznak a tilosban a villamos- és buszmegállókban. Alig pár perces séta elég volt, hogy lássuk: tényleg megdöbbentõ a helyzet!

Rengeteg utas a mai napig ugyanúgy füstöl, mintha mi sem történt volna, pedig már hat éve, 2012. január 1-jétől tilos dohányozni a megállókban és a peronon. Elvileg pénzbírság járna a szabálysértésért, de az ellenőrök nem járják végig naponta a megállókat. Mindenki büntetlenül pöfékel, az utasok pedig joggal háborognak.

A szabályok betartását amúgy közterület-felügyeletek, a dohányzási korlátozások betartását, betartatását pedig a kormányhivatalok munkatársai ellenőrzik, és ők is büntethetnének, maximum 50 ezer forintra. De az év eleji adatok szerint egyáltalán nem sikerül betartatni a törvényt.

Budapesten öt év alatt összesen ötszázszor bírságoltak tiltott helyen való dohányzás miatt 2012 és 2017 között, azaz körülbelül négynaponta egy embert vettek csak elő a kormányhivatalok ellenőrei.

Igaziból senki sem ellenőrzi, bünteti a megállóban dohányzást: ennek megfelelően szinte lehetetlen úgy várni a villamosra, HÉV-re, hogy az ember ne nyelje a füstöt. Semmi visszatartó ereje nincs a sok kiragasztott egyértelmű jelzésnek

– panaszkodott a %RIPOST%-nak S. László, az egyik utas, aki szerint az ellenőröknek, biztonsági személyzetnek is jogkört kellene adni a pénzbírságra.

Bár sok dohányos fittyet hány a törvényre, olyanok is vannak, akik betartják. Õk viszont arra panaszkodnak, hogy eltűntek a kukák és a hamutartók a megállókból.

Én figyelembe veszem a korlátozást, amint a megállóba érek, elnyomnám a cigit, de nincs hova. Leszedték a kukákról is a csikktartót, mondván, úgyis tilos ott cigizni. Ilyenkor sajnos kénytelen vagyok a földön elnyomni, ha jön a villamos, vagy keresek egy közelebbi kukát, ami persze időveszteség, ha rohanok

– világított rá egy újabb problémára Sz. Máté.

Játszótéren, néhol az egész belvárosban is tilos
A nemdohányzók védelméről szóló törvény alapján – a kijelölt helyek kivételével – nemcsak a megállókban tilos dohányozni, hanem az aluljárókban, a vasúton, a peronon és a játszótereken, néhol a temetőkben is. Egy-egy város pedig úgy döntött, hogy a forgalmas, kedvelt terein is betiltja a dohányzást: Gödöllőn például nem lehet rágyújtani az új Fő téren 2011 óta, de Sopron is dohányfüst-mentes övezetté tette történelmi belvárosát.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rengeteg ukrán embert mészárolhatnak le az új ukrán taktika miatt

origo.hu

G.w.M elmondta, mitől érzi nőnek magát egy nő

borsonline.hu

Közleményt adtak ki a Messenger- és a Facebook-felhasználóknak

hirtv.hu

Eléggé bepipult Magyar Péter a Datadatra vonatkozó riporteri kérdésektől + videó

ripost.hu

A mai napig zavarba jön tőle: ezt a szerepét bánta meg a legjobban Sandra Bullock

magyarnemzet.hu

Orbán Viktor tudhat valamit, már Puzsér is a tenyeréből eszik

travelo.hu

Nem túl jó hír az Ausztriába igyekvőknek

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

magyarnemzet.hu

Nem várt támogatás érkezett Orbánnak, magyar sztárok álltak a politikája mellé

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-