6 éve

Hiánycikk lett az olcsó csirke!

Szinte ölik egymást a vevõk a szárnyashúsért.

Szerző Brenner Balázs

„Mindig délelőtt megyek vásárolni, de ma azzal szembesültem, hogy elfogyott az összes csirke a boltban. A piacon pedig sokkal drágább, úgyhogy inkább darált sertéshúst vettem. Csodálom, hogy nem készültek fel a boltok a nagyobb rohamra, remélem, a héten már lehet kapni szárnyast is” - panaszkodott a %RIPOST%-nak Erika, aki szívesebben vásárol a nagyobb áruházláncok húsrészlegén, mivel ott nagy tételben rendelnek, így sokkal olcsóbban tudják adni a termékeket a vevőknek.

Ezer alá ment kilója

A csirke január 1 óta sláger: akkor csökkent áfája 27 százalékról 5 százalékra. Az év első napjaiban 15-20 százalékkal több csirkehúst vásároltak a magyarok, mint korábban. Az eddig 1200 forint körüli csirkemell kilója szinte az összes áruházban ezer forint alá csökkent, a csirkeszárny pedig 3-400 forint lett januárra.

A sertéshús miatt lett olcsóbb

Bárány László, a Baromfi Terméktanácson belül működő Magyar Broilerszövetség elnöke korábban elmondta, hogy a sertéshús áfájának csökkentése miatt több fogyott a sertéshúsból, amire válaszként a baromfitermelők is csökkentették áraikat. Az áfacsökkentés hatására a vásárlók szinte azonnal kifosztották a nagyobb áruházláncok baromfipultjait, így akik csirkét akartak venni, kénytelenek voltak elmenni piacra drágább húsért.

Ennyiért adják

Az Aldi 22 százalékkal csökkentette a tojás és a csirkehús bruttó árát, vagyis a tavalyihoz képest több mint ötödével kínálja olcsóbban a kizárólag magyar termelőktől beszerzett termékeket.

A Lidl szintén jóval olcsóbban árulja a tojást és a baromfihúst üzleteiben, egyes baromfitermékeket 25 százalékkal alacsonyabb áron adnak január 1-jétől. A cég úgy véli, az olcsóbb baromfihúst sokkal többen keresik majd.

Az Auchannál 190 terméket kapnak 22 százalékkal olcsóbban a vásárlók. A baromfihús és a tojás mellett a tej áfájának csökkenését is érvényesítik az árakban. A fűszerezett, pácolt vagy panírozott baromfitermékek árait ugyanakkor nem változtatják.

A CBA és a Príma hálózat sem fukarkodik, náluk is 22 százalékkal olcsóbban kapható a baromfihús, a tojás és a tej. Az áruházlánc arra számít, hogy a termékek forgalma pontosan olyan mértékben nő majd, mint azt korábban az olcsóbb sertéshús esetében tapasztalták.

Nem minden szárnyas lett olcsóbb
A január 1-jén életbe lépett áfacsökkentés a csirkére, pulykára, kacsára, libára és gyöngytyúkra vonatkozik, más szárnyasokra (például a galamb, a vadkacsa, a vadliba, a fácán, a fogoly, a fürj) még akkor sem, ha azokat „háztájiként” tenyésztik. Nemcsak a hús, hanem a belsőségek, így a máj, a szív, a vese is olcsóbb lett. A rendelet viszont nem vonatkozik a pácolt és a füstölt húsokra, így például a fűszeres nyershúsok vagy a füstölt libacomb ára nem csökkent idén.

Szerző Brenner Balázs

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hatalmas napkitörés érte a Földet

origo.hu

Különös dologra vállalkozott a TV2 következő Nagy Ője

borsonline.hu

"Hogy tud az ilyen tükörbe nézni" - nagy balhé lesz a Bayern Münchennél

vg.hu

Európa helyett Oroszország felé sodródhat a Balkán gyöngyszeme

ripost.hu

"Megkerülhetetlen, hogy néha találkozzanak" - kitálalt a barát az egykori sztárpárról

mandiner.hu

Bukhatja a képviselői mandátumát Novák Előd

origo.hu

Még több pénzhez akar jutni képeivel Molnár Anikó

travelo.hu

Egy közvetlen járattal elérhető egzotikus úti cél: Jordánia

origo.hu

Ingyenes programdömping a Pesti Vigadóban(x)

life.hu

Sztárok, akik depresszióval küzdöttek(x)

ripost.hu

Halálos baleset: frontálisan ütközött a motoros egy autóval

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

RIPOSTER

Óriási a pánik: Temetésen, gyászoló rokonoknak adták át a behívókat Ukrajnában

POLITIK

A németek kétharmada ellenzi a vadászgépek szállítását Ukrajnának

POLITIK

Brüsszel kísérleti határvédelmi projektet indít. Feltalálják a magyar módszert?

POLITIK

Tovább folytatódnak a zavargások Párizsban

POLITIK

Már a kereskedőket hibáztatják a svédek

POLITIK

Nem igaz, hogy vétóztunk volna a Nemzetközi Büntetőbíróság ügyében

POLITIK

A dollárbaloldal verőembereket rendelt Magyarországra

POLITIK

Már megint egy pedagógus-pedofil botrány!